• Головна
  • Новини
  • Митрополит Онуфрій розповів в Москві, як їм важко жити в Україні...

Митрополит Онуфрій розповів в Москві, як їм важко жити в Україні

04.02.2016, 12:43
Митрополит Онуфрій розповів в Москві, як їм важко жити в Україні - фото 1

Розвиваючи на Соборі РПЦ тему гонінь на УПЦ в Україні, розпочату Патріархом Кирилом в першій доповіді, митрополит Онуфрій підтвердив: "В період останніх двох років Господь сподобив нас, вірних чад Української Православної Церкви, великої честі: бути учасниками страждань за вірність Його святим законам".

Онуфрій.jpg2 лютого в Москві почав роботу Архиєрейський Собор РПЦ. Другим доповідачем після Патріарха Кирила виступив глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рatriarchia.ru.

Розвиваючи тему гонінь на УПЦ в Україні, розпочату главою РПЦ в першій доповіді, митрополит Онуфрій підтвердив: "В період останніх двох років Господь сподобив нас, вірних чад Української Православної Церкви, великої честі: бути учасниками страждань за вірність Його святим законам".

У той же час він сказав: "Наша Українська Православна Церква разом з усім народом України поділяє сьогодні тяготи і скорботи, що випали на його долю. Ми старанно молимося, щоб Господь послав на нашу землю міцний мир і зберіг всіх нас від нових випробувань".

Оцінивши служіння попереднього глави УПЦ як "справжнього пастиря Христового і справжнього патріота", доповідач зазначив "помітний кількісний ріст Української Православної Церкви" за період, що минув після смерті митрополита Володимира (Сабодана).

Так, "Загальна кількість парафій до початку 2016 року склала 11 949. В них звершують служіння 11 976 священнослужителів, з них 11 037 священиків і 939 дияконів. На території України діє 247 монастирів (з них 129 чоловічих і 118 жіночих), в яких несуть послух 1 603 ченці і 2 515 черниць. Кількість ченців у священничому сані – 888, в дияконському –  303 ".

"Важливим викликом" для УПЦ владика Онуфрій назвав проблему духовного окормлення української діаспори та співробітників дипломатичних представництв України за кордоном. Щоб українські мігранти не зверталися в УГКЦ і УПЦ КП, митрополит Онуфрій закликав "приділити цій проблемі особливу увагу", з огляду на те, що УПЦ "неодноразово висловлювала ініціативу виробити більш ефективний механізм пастирської опіки української діаспори".

Митрополит Онуфрій докладно розповів про миротворчу і доброчинну діяльності УПЦ від початку протестних акцій під час євромайдану і до цього дня, нарікаючи, що, незважаючи на це, в ЗМІ "регулярно з'являються репортажі, які очорнюють Українську Православну Церкву".

Глава УПЦ також зазначив неодноразові звернення до "всіх вірних нашої Церкви", до Патріарха Кирила і Президента Росії Володимира Путіна не допустити кровопролиття на території України і підняти свій голос за збереження цілісності території Української держави.

З доповіді голови УПЦ випливає, що від Патріарха Кирила він отримав половинчасту відповідь, а від Володимира Путіна відповіді не було взагалі.

На сьогоднішній день в результаті бойових дій на території єпархій в Донецькій і Луганській областях було зруйновано 9 храмів, ще 77 храмів отримали різного роду ушкодження, загинули три священнослужителя.

Владика Онуфрій сказав, що "в ситуації триваючого військового протистояння на сході України ми особливо підкреслюємо, що завжди стоїмо на боці миру і підтримуємо всі мирні ініціативи української влади".

Також він перерахував низку позитивних тенденцій в розвитку державно-церковних відносин в Україні за нової влади. Однак як "серйозну стурбованість" з боку УПЦ назвав парламентський законопроект про трудове право, що передбачає терміни «сексуальна орієнтація» та «гендерна ідентичність».

Взаємовідносини з місцевими органами влади, а також з неканонічними конфесіями в різних регіонах України владика Онуфрій назвав "непростими". Так, "Протягом 2014-2015 рр. зафіксовано 31 захоплення храмів Української Православної Церкви, ще 8 релігійних громад добровільно змінили юрисдикцію і перейшли до складу так званого« Київського Патріархату». У 12 населених пунктах сьогодні зберігається загроза силового захоплення храмів. Особливо напруженою залишається ситуація у Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій єпархіях ".

При такій ситуації навряд чи можливий "діалог з тими, хто перебуває сьогодні в розколі", заявив глава УПЦ (МП).