• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ (МП) бачить Україну лише у юрисдикції Московського Патріархату...

Митрополит УПЦ (МП) бачить Україну лише у юрисдикції Московського Патріархату

26.01.2016, 10:46
Митрополит УПЦ (МП) бачить Україну лише у юрисдикції Московського Патріархату - фото 1

УПЦ (Московського Патріархату) — це єдина структура, яка об'єднує «всіх, хто мешкає в Україні, у ДНР і ЛНР, у Криму». Таку заяву 22 січня зробив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) в ексклюзивному інтерв'ю для військових кореспондентів російської інформагенції «News Front», яка переважно висвітлює події на окупованій частині Донбасу (у т.зв. «Новоросії»).

Митрофан.pngУПЦ (Московського Патріархату) — це єдина структура, яка об'єднує «всіх, хто мешкає в Україні, у ДНР і ЛНР, у Криму». Таку заяву 22 січня зробив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) в ексклюзивному інтерв'ю для військових кореспондентів російської інформагенції «News Front», яка переважно висвітлює події на окупованій частині Донбасу (у т.зв. «Новоросії»).

За словами митрополита Митрофана, його єпархія живе своїм повноцінним духовним життям, функціонують усі її храми та два монастирі. Також він зазначив, що кількість людей у храмах на підконтрольних "ЛНР" територіях зросла, що свідчить про «духовне оновлення». «Дякувати Богові, на території нашої єпархії проблем у міжконфесійних стосунках на цей час немає. Наша церква тут нормально живе й розвивається. Коли до мене прийшли ополченці й запропонували забрати єдиний у Луганську храм УПЦ КП, я не став цього робити, тому що нам чужого не треба», — сказав він.

«Святіший Патріарх Кирил постійно каже про те, що Московський Патріархат — це правонаступник історичної спадщини Київської Русі. Дніпро — це наш Йордан, який є спільним для українців, росіян і білорусів. В нас одна історія, і зараз відбувається її штучний поділ на «нашу» й «не нашу», поділ наших народів, їхнє історично не виправдане протиставлення. Російська церква була єдиною, і ми сподіваємося, що так буде й надалі, що вона буде об'єднувати православних вірян, які мешкають на території Росії, України, Білорусі та інших пострадянських республік», — сказав митрополит Митрофан.

«Наша церква намагається бути поза політикою, не брати в ній участі. Через це її сьогодні шельмують, називають непатріотичною, чужою українському духові, українському народові і так далі. Але саме наша церква йде правильним Христовим шляхом любові, взаємного прощення, взаєморозуміння. Тому що відбувається війна, і по обидва боки фронту перебувають наші парафіяни. Через це ми не можемо робити різких заяв, підтримувати чи засуджувати когось», — додав він.

 Також архиєрей усно задекларував лояльне ставлення до «народних республік», створених терористами на теренах Донбасу: «Незважаючи на те, що Україна сьогодні розділена, Українська Православна Церква (Московського Патріархату) сьогодні об'єднує у своїй юрисдикції всіх, хто мешкає в Україні, у ДНР і ЛНР, у Криму. Ми на кожному богослужінні молимося за митрополита Київського і всієї України, і це сприймається нормально. Наша Церква сьогодні, напевно, залишилася єдиною структурою, яка духовно об'єднує наш народ».