• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) тепер не лише не поминатимуть Патріарха Кирила, а й замість «Російська держава» говоритимуть «наша»...

В УПЦ (МП) тепер не лише не поминатимуть Патріарха Кирила, а й замість «Російська держава» говоритимуть «наша»

30.12.2015, 10:48
28 грудня на єпархіальних зборах Київської єпархії Предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій дозволив як виняток не згадувати за богослужінням Патріарха Московського Кирила, якщо це тягне конфліктні ситуації і непорозуміння серед парафіян.

28 грудня на єпархіальних зборах Київської єпархії Предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій дозволив як виняток не згадувати за богослужінням Патріарха Московського Кирила, якщо це тягне конфліктні ситуації і непорозуміння серед парафіян. Про це в свою чергу повідомляє портал "Релігія в Україні".

"Якщо десь сьогодні гостро стоїть питання, то можна і утриматися від поминання Патріарха", - сказав митрополит Онуфрій, бо це "буде виправдано ікономією".

Митрополит Онуфрій також навів приклад з практики інших Помісних Церков, згадавши про те, що в Румунії за службою священик поминає тільки свого єпископа, а вже єпископ - Патріарха.

Не згадувати за богослужінням Патріарха Московського санкціонував попередній Глава УПЦ Митрополит Володимир (Сабодан). Проте торік на єпархіальних зборах у Києві Митрополит Онуфрій строго підкреслював необхідність поминати Патріарха Кирила.
Можливо, як повідомляє «Релігія в Україні», свою думку він змінив після обговорення питання з Патріархом Кирилом, з яким зустрічався напередодні єпархіального зібрання - під час поїздки до Москви на засідання Синоду РПЦ.

Також владика Онуфрій дозволив зміни в богослужбових текстах - замінити слова про "Російську державу" на "державу Руську" або "нашу".