• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) вважають, що на Сході України відбувається громадянська війна, а Крим – частина іншої держави...

В УПЦ (МП) вважають, що на Сході України відбувається громадянська війна, а Крим – частина іншої держави

27.10.2015, 11:15
В УПЦ (МП) вважають, що на Сході України відбувається громадянська війна, а Крим – частина іншої держави - фото 1
В УПЦ (МП) знову звинуватили УГКЦ в підтримці війни, а себе вважають прихильниками миру

Протоієрей Миколай ДанилевичВ своєму інтерв’ю тижневику "Аргументы и Факты" від 21 жовтня 2015 голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоєрей Миколай Данилевич вкотре висловив позицію цієї конфесії щодо конфлікту на Сході України. За його словами, те, що відбувається в зоні АТО, є «внутрішнім конфліктом», тому УПЦ (МП) не може підтримувати військові дії, які здійснює українська держава. В УПЦ (МП) вважають, що необхідно досягнути миру. Проте, за яких умов цей мир повинен бути досягнутий, представник ВЗЦЗ не уточнив.

Нагадаємо, що про підтримку владою Росії представників «ДНР» і «ЛНР», які визнані в Україні терористичними угрупуваннями, свідчить маса документальних фактів та свідчень з різних джерел, в тому числі закордонних, а також дані супутникової розвідки. Про пряму агресію Росії стосовно української держави заявляли неодноразово представники багатьох держав світу. Українські військові неодноразово затримували на території України кадрових російських військових, а також демонстрували зразки військової техніки, якої немає на озброєнні в українських збройних силах, натомість яка перебуває на озброєнні російської армії. Ще раніше Президент Путін в фільмі «Крим. Шлях на Батьківщину» зізнався, що в анексії Кримського півострова брали участь регулярні військові російської армії.

Говорячи про становище Церкви в Криму, протоєрей Миколай Данилевич, назвав структуру, яка знаходяться на півострові, «закордонною єпархією», що свідчить про визнання з боку УПЦ (МП) Криму, як території іншої держави, а не окупованої частини України. Водночас представник ВЗЦЗ пригадав, що Синод УПЦ (МП) підтримує «територіальну цілісність і незалежність України».

Представник УПЦ (МП) також згадав про позицію Української Греко-Католицької Церкви щодо збройного конфлікту на Сході України. Повторюючи слова голови ВЗЦЗ митрополита Антонія, протоєрей Миколай Данилевич знову ствердив, що УГКЦ змінила свою позицію від слів про «війни» до слів про «мир». Напередодні зі схожими звинуваченнями на адресу УГКЦ виступив і Відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату, який очолює митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв).

Нагадаємо, що раніше в своєму інтерв’ю католицькій агенції Kathpress, Блаженіший Святослав Шевчук вже відповідав на закиди митрополита Антонія. За словами глави Греко-Католицької Церкви: «УГКЦ ніколи не закликала до насилля і війни, як у цьому нас звинувачують опоненти. Ми послідовно засуджували агресорів і тих, хто постачає зброю незаконним збройним формуванням, і разом з усіма членами ВРЦіРО закликали їх скласти зброю. Ми стверджуємо право і обов’язок українців боронити свою землю від іноземних загарбників, відповідно до соціальної доктрини Католицької Церкви, надаємо капеланську опіку українським воїнам як оборонцям справедливого миру, виховуємо українське суспільство на засадах християнського патріотизму не з ненавистю до чужинців, а з християнською любов’ю до свого народу, своєї землі та власної держави. Перемогою України ми вважаємо справедливий мир, який аж ніяк не можна досягнути на умовах агресора. Ми послідовно закликаємо до примирення, але не можемо допустити до примирення із війною, насильством, неправдою та запереченням права на існування народу України та його держави».