• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП): Рада Європи пообіцяла забезпечити права всіх громадян незалежно від їх конфесійної, політичної приналежності...

УПЦ (МП): Рада Європи пообіцяла забезпечити права всіх громадян незалежно від їх конфесійної, політичної приналежності

26.03.2015, 10:55
УПЦ (МП): Рада Європи пообіцяла забезпечити права всіх громадян незалежно від їх конфесійної, політичної приналежності - фото 1

В УПЦ (МП) заявили, що Генеральний Секретаріат Ради Європи повідомив Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви про отримання листа Голови Відділу митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, де, як повідомляють в УПЦ (МП), «були викладені факти порушення прав віруючих та громад УПЦ».

11.jpgВ УПЦ (МП) заявили, що Генеральний Секретаріат Ради Європи повідомив Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви про отримання листа Голови Відділу митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, де, як повідомляють в  УПЦ (МП), «були викладені факти порушення прав віруючих та громад УПЦ».

Як йдеться у повідомленні прес-служби УПЦ (МП),у  листі генерального директора Ради Європи з питань демократії пані Сніжани Самарджич-Маркович, зокрема висловлене запевнення, що “Рада Європи докладе всіх зусиль для забезпечення прав всіх громадян, що закріплені в Європейській Конвенції прав людини, незалежно від їх конфесійної, політичної чи іншої приналежності”.

Аналогічне окреме підтвердження надійшло на адресу ВЗЦЗ УПЦ і від офісу комісара Ради Європи з прав людини пана Нільса Муйжнієкса, де також було висловлено запевнення, що згадана інформація буде взята паном Муйжнієксом “до уваги у контексті його роботи з моніторингу порушень прав людини та діалогу з урядами держав-членів”.

Нагадаємо, 9 лютого 2015 року голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан звернувся до  європейських міжнародних та правозахисних організацій з листами, у яких повідомив, за його словами,  «про факти порушень прав віруючих та релігійних громад Української Православної Церкви».

Листи були надіслані генеральному секретареві Ради Європи Т. Ягланду, а також Комісару Ради Європи з прав людини та Голові Європейської комісії з протидії расизму та нетолерантності.

За інформацією УПЦ (МП), у зверненнях митрополит Митрофан повідомив «про випадки силових захоплень, підпалів та нападів на храми Української Православної Церкви, а також про окремі дискримінаційні рішення місцевих органів державної влади щодо релігійних громад Української Православної Церкви».

Як повідомляла РІСУ, останніми часами Україною прокотилася хвиля переходів з УПЦ (МП) до Київського Патріархату. Миряни УПЦ (МП) висловлюють своє невдоволення позицією духовенства Московського Патріархату, яке відмовляється молитися за українських воїнів, ховати загиблих бійців АТО та проповідує ідеї «Русского міра». Особливо активно процес переходу в іншу конфесію проходить на заході держави – навіть на батьківщині нинішнього Предстоятеля УПЦ (МП) частина громади вирішила вийти з Московської Патріархату.