• Головна
  • Новини
  • З Москви надійшла вказівка мене знищити, - архимандрит Віктор (Бедь)...

З Москви надійшла вказівка мене знищити, - архимандрит Віктор (Бедь)

25.12.2014, 11:25
З Москви надійшла вказівка мене знищити, - архимандрит Віктор (Бедь) - фото 1
Ректор Ужгородської Української Богословської Академії архимандрит Віктор (Бедь), якому Синод УПЦ (МП) заборонив священнодіяти, а його навчальний заклад ліквідував, вважає ці рішення незаконними.

mid.gifРектор Ужгородської Української Богословської Академії архимандрит Віктор (Бедь), якому Синод УПЦ (МП) заборонив священнодіяти, а його навчальний заклад ліквідував, вважає ці рішення незаконними.

Про це архимандрит сказав у інтерв’ю Укінформу.

«Рішення Синоду не має ніяких канонічних та правових наслідків. Вони не можуть мене заборонити у служінні. Я залишаюся кліриком Еладської Церкви. Я і надалі залишаюсь монахом та перебуваю при виконанні священичих обов'язків та обов'язків ректора Ужгородської Богословської Академії Карпатського університету. Я клірик Лангадської митрополії Еладської Православної Церкви, правлячим архиєреєм якої є Іоанніс (Тассіас). Ні під якою забороною я не перебуваю», - заявив він.

Архимандрит Віктор (Бедь) впевнений, що основна причина переслідувань - його проукраїнська позиція.

«Я розумію, що з Москви в УПЦ (МП) надійшла команда знищити мене, але митрополія не має наді мною влади», - пояснив священик.

«Новообране керівництво УПЦ (МП), філії РПЦ, проводить виключно промосковську політику й у церковному, і в державному житті. Мої погляди завжди були державницькими та проукраїнськими. Саме мої погляди, - що в Україні повинна існувати Єдина Помісна Православна Церква, що слід подолати церковне розділення, - призвели до того, що московські політтехнологи та їхні адепти в УПЦ (МП) усувають усіх тих, хто веде політику церковної єдності та створення Помісної Церкви. Це – причина», - додав клірик Еладської Православної Церкви.

Священнослужитель також переконаний, що Священний Синод УПЦ (МП) не мав повноважень приймати рішення щодо навчального закладу, оскільки він перебуває у складі державного вишу.

«Ужгородська Богословська Академія створювалась за моєї ініціативи, моїм коштом. Первинна її назва була Українська Богословська Академія імені святих Кирила та Мефодія, вона спочатку засновувалася як богословський заклад, а 29 грудня 2003 року рішенням Священного Синоду була визнана як вищий духовний навчальний заклад УПЦ (МП).

Додатково ми провели реєстрацію релігійної організації Українська Богословська Академія. Вони можуть приймати рішення щодо релігійної організації, але не щодо університету. Академія перебуває у складі Карпатського університету, державного вишу. Студенти-богослови, зокрема, як навчались, так і навчаються та після закінчення навчання отримують, як і раніше, дипломи державного та міжнародного зразка», - заявив архимандрит Віктор (Бедь).