• Головна
  • Новини
  • Більшість духовенства Черкаської єпархії УПЦ (МП) за автокефалію, - підсумки голосування...

Більшість духовенства Черкаської єпархії УПЦ (МП) за автокефалію, - підсумки голосування

29.08.2014, 10:11
Більшість духовенства Черкаської єпархії УПЦ (МП) за автокефалію, - підсумки голосування - фото 1

Священнослужителі Черкаської єпархії УПЦ (МП) у ході анонімного опитування висловилися на підтримку ідеї створення в Україні єдиної помісної автокефальної Церкви. Опитування духовенства проводилося з благословення митрополита Черкаського і Канівського Софронія (Дмитрука) у ході традиційної єпархіальної наради, повідомляє сайт Київська Русь з посиланням на єпархіальну прес-службу.

6734-a.jpgСвященнослужителі Черкаської єпархії УПЦ (МП) у ході анонімного опитування висловилися на підтримку ідеї створення в Україні єдиної помісної автокефальної Церкви. Опитування духовенства проводилося з благословення митрополита Черкаського і Канівського Софронія (Дмитрука) у ході традиційної єпархіальної наради, повідомляє сайт Київська Русь з посиланням на єпархіальну прес-службу.

На нараді відбулася жвава дискусія щодо шляхів подальшого розвитку українського православ'я, подолання церковного розколу і створення незалежної помісної Української Православної Церкви на тлі останніх подій на Донбасі та військової агресії Росії проти України.

Учасники наради вислухали історичну довідку протодиякона Івана Поліщука про історичні передумови приєднання УПЦ до Москви та відділення від Константинопольського Патріархату, що стався в XVII столітті.

Потім учасникам зустрічі запропоновали висловити власне ставлення до ідеї створення незалежної помісної УПЦ та щодо подальшого перебування у складі Московського Патріархату. Всі анкети, які отримали священики, були анонімними. За результатами підрахунку, значна більшість опитаних - 70 проти 55 - висловилися однозначно за помісну Українську Православну Церкву, зазначивши при цьому, що цей процес повинен відбуватися виключно на підставі діючих церковних правил і християнського завіту любові Божої.

Також обговорювалося питання про доцільність поминання Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в храмах Черкаської єпархії. Священики наводили численні приклади незгоди парафіян з цією практикою, обурення і навіть протести, як реакцію на пропагандистську істерику, насаджувану російськими медіа щодо України та українського народу. Владика Софроній благословив поминати Патріарха там, де немає протестів з боку людей, зазначивши, що таке поминання все одно здійснюється за кожним архиєрейським Богослужінням, і що цим не порушуються церковні канони.