• Головна
  • Новини
  • Експерт про передбачувані зміни після обрання нового предстоятеля УПЦ (МП)...

Експерт про передбачувані зміни після обрання нового предстоятеля УПЦ (МП)

14.08.2014, 10:21
Експерт про передбачувані зміни після обрання нового предстоятеля УПЦ (МП) - фото 1
Чого чекати від обрання нового митрополита УПЦ (МП) Онуфрія, чи можливе подальше зближення Церков для об’єднання та якою буде основна стратегія нового предстоятеля – про свої прогнози РІСУ розповів релігієзнавець Олександр Саган.

exklusiv.gifСаган.jpgЧого чекати від обрання нового митрополита УПЦ (МП) Онуфрія, чи можливе подальше зближення Церков для об’єднання та якою буде основна стратегія нового предстоятеля – про свої прогнози РІСУ розповів релігієзнавець Олександр Саган.

«Діалог між Церквами, який так і не розпочався, ніяк і не продовжиться. В тому є певна логіка, оскільки новий Митрополит Онуфрій відкидає ідею автокефалії, чого він давно не приховував і тому багато ініціатив, які мали розвиток за часів Митрополита Володимира, будуть згорнуті», - заявив він.

Зокрема, за словами експерта, припиниться проєвропейський вектор розвитку УПЦ (МП), оскільки Онуфрій не підтримує і цього напряму. Найгіршим для Церкви є те, що вона досі не визначилась з власною позицією, хоча вже півроку країна знаходиться у стані війни.

«Онуфрій – яскравий представник консерваторів. Актуальною є фраза часів Троцького: ні війни, ні миру. Досі присутні подвійні стандарти, хоча вже півроку тривають активні дії. Ми не бачили жодних конкретних заяв Московського Патріархату щодо агресії з боку Росії та ситуації на Сході», - додає Саган.

Він також пригадує, що були зафіксовані чимало випадків, коли священики УПЦ (МП) були спіймані під час допомоги терористам, не приховували своєї лояльності. При цьому, як тільки на це звернули увагу певні державні служби, одразу ж духовенство УПЦ (МП) написало відкритого листа до президента Петра Порошенка.

На думку релігієзнавця, рух до змін у релігійному житті має починатись знизу. Він переконаний, що люди вже дозріли до того розуміння, що «вони готові чітко казати про свою волю та не куплятись на спекуляції щодо канонічності Церкви». Окрім того, у відповідь на чутки про розкол всередині УПЦ (МП) експерт відповів, що навряд чи він є серйозним.

«Про нібито розкол на «патріотичне» та «непатріотичне» крила. Якщо ці буцімто патріоти десь і є всередині структури, то ми їх можемо назвати лише 2-3, не більше. Ніякої діяльності, крім окремих фраз,  від них не спостерігається, а тому казати про щось серйозне тут неможливо. Перш за все, це владика Софроній Черкаський, який казав досить радикальні речі щодо дій Путіна, а також певною мірою Олександр Драбинко», - зауважив науковець.

Він відзчає, що перший час старий статус-кво буде лишатись, тому що не сталось різких змін і після подій на Майдані та після початку АТО. Натомість, він переконаний, «потрібна цілеспрямована робота, в тому числі і держави, оскільки Церква має нести відповідальність за свої дії, які іноді не враховуються потрібним чином правоохоронними органами».

Нагадаємо, єпископи УПЦ (МП), які 13 серпня зібралися на Собор єпископів у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі, обрали нового Предстоятеля. Ним став митрополит Онуфрій (Березовський). За нього віддали голоси 48 єпископів УПЦ (МП).

Новообраний предстоятель одразу виступив із заявою, сказавши, що готовий до діалогу з УПЦ КП, але на певних принципах.