• Головна
  • Новини
  • Місцеблюститель УПЦ (МП) нагородив головного русинського сепаратиста Закарпаття хрестом...

Місцеблюститель УПЦ (МП) нагородив головного русинського сепаратиста Закарпаття хрестом

31.07.2014, 11:04
Місцеблюститель УПЦ (МП) нагородив головного русинського сепаратиста Закарпаття хрестом - фото 1
Громадськість Закарпаття була приголомшена цією подією.

Сидор.jpgПід час Літургії 13 липня в м. Ужгороді архиєпископ Мукачівський і Ужгородський Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Федір (Мамасуєв) урочисто нагородив настоятеля ужгородського кафедрального собору протоєрея Дмитра Сидора другим хрестом з прикрасами. Нагородження відбулось з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського, місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП) Онуфрія (Березовського), за поданням владики Федора (Мамасуєва) та активної підтримки митрополита Бориспільського і Броварського, ректора Київської духовної академії і семінарії, керуючого справами УПЦ (МП) Антонія (Паканича). Про це повідомляє на свій сторінці у Фейсбук спільнота «За єдину Помісну Церкву».

Як йдеться у повідомленні, здивування у закарпатців викликало те, що у той час, коли московсько-путінский режим веде неоголошену війну проти України, керівництво Української Православної Церкви (Московського Патріархату) проводить нагородження найвищою для духівництва церковною нагородою, другим хрестом з прикрасами, протоєрея Дмитра Сидора, який недавно був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений судом за антидержавну діяльність проти територіальної цілісності України і є одним із головних сепаратистів на Закарпатті.

«Дмитро Сидор тривалий час активно підтримує організований колишнім КДБ, іще в часи СРСР, антиукраїнський сепаратиський рух політичного русинства, є головою самопроголошеного і ніким не визнаного Сойму Пудкарпатської Русі та соратником самопроголошеного прем’єр міністра Русинії Петра Гецка, який закликає російські війська захопити Закарпаття і переховується на сьогодні в Москві. При цьому, владика Федор (Мамасуєв), порушуючи церковний етикет, привселюдно оголосив про те, що з моменту вручення другого хреста з прикрасами, протоєрей Дмитро Сидор повинен стояти другим, після секретаря Мукачівської єпархії, при всіх богослужіннях та інших урочистих церковних заходах», – йдеться у повідомленні.

За інформацією з наближених кіл до Мукачівської єпархії, саме на базі ужгородського кафедрального собору, який очолює Дмитро Сидор, планується розмістити духовну семінарію-академію УПЦ (МП) з ректорством владики Федора (Мамасуєва), яка повинна забезпечити підготовку майбутніх богословських кадрів в дусі виключної відданості Російській Православній Церкві і в протидію Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія, ректора якої професора архимандрита Віктора Бедя за проукраїнську позицію Синод УПЦ (МП) намагався змістити з цієї посади. Однак, науково-педагогічна рада академії оприлюднила офіційну заяву, в якій повідомила, що Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету продовжує свою богословсько-освітню та наукову діяльність як вищий духовно-богословських навчальний заклад ІІІ-ІУ рівня акредитації" під керівництвом архимандрита Віктора Бедя.

Пояснення було простим: «Оскільки після прийняття чернечого постригу та возведення в сан архимандрита Святішим Анфімом, митрополитом Фессалонікийським в м. Салоніки (Греція) 20 березня 2010 року, з благословення Блаженнішого Володмира та Його Відпускної грамоти, архимандрит Віктор (Бедь) є кліриком Елладської Православної Церкви на кафедрі, яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні Всесвятішого Патріарха Константинопольського».