Помер Митрополит Київський і всієї України Володимир

05.07.2014, 08:37
Помер Митрополит Київський і всієї України Володимир - фото 1
Вранці, в суботу, 5 липня відійшов до Господа Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).

Блаженніший Митрополит ВолодимирВранці, в суботу, 5 липня відійшов до Господа Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).

Напередодні, 4 липня, був оприлюднений підсумок консиліуму лікарів Його Блаженства, в якому зазначалося про важкий стан здоров’я Архипастиря.

На ранок наступного дня, о 5:50, життя Блаженнішого Митрополита Володимира обірвалося, повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

Основні етапи священичого служіння Митрополита Володимира:

14 червня 1962 року Високопреосвященнійшим Борисом (Віком), митрополитом Херсонським і Одеським, майбутній Предстоятель Української Православної Церкви був висвячений у сан диякона, а 15 червня — у сан ієрея. 26 серпня — пострижений у чернецтво з нареченням імені на честь святого рівноапостольного великого князя Володимира. Восприємником при постризі був преподобний Кукша Одеський.

У 1965 році після закінченні аспірантури при Московській духовній академії возведений у сан ігумена, а згодом у сан архbмандрита.

23 червня 1966 року Патріарх Московський і всієї Русі АлексійІ і  Синод визначили архимандриту Володимиру бути єпископом Звенигородським, вікарієм Московської єпархії. Єпископську хіротонію очолив митрополит Крутицький і Коломенський Пимен (Ізвєков). Таїнство хіротонії звершилося на свято Тихвінської ікони Божої Матері 9 липня 1966 року в Успенському соборі Троїце-Сергієвої Лаври.

28 листопада 1968 року єпископ Володимир був призначений на Переяслав-Хмельницьке вікаріатство Київської єпархії. З 20 березня 1969 року — єпископ Чернігівський і Ніжинський, тимчасово керуючий Сумською єпархією. 9 вересня 1973 року возведений у сан архиєпископа.

16 липня 1982 року архієпископа Володимира призначено на Ростовську й Новочеркаську кафедру з возведенням у сан митрополита. 28 березня 1984 року призначено Патріаршим Екзархом Західної Європи. 1989 року тимчасово керував Гаазькою єпархією (Голландія).

27 травня 1992 року Харківський Архієрейський Собор УПЦ обрав митрополита Ростовського й Новочеркаського Володимира Предстоятелем УПЦ, Митрополитом Київським і всієї України.

28 травня 1992 року Патріарх Алексій ІІ благословив митрополита Володимира на служіння на посаді Предстоятеля Православної Української Церкви.

20 червня 1992 року Митрополит Володимир прибув до Києва.