• Головна
  • Новини
  • Черкаська міськрада виділила 580 тис. грн. на пам’ятник Святителю Луці...

Черкаська міськрада виділила 580 тис. грн. на пам’ятник Святителю Луці

14.11.2013, 09:08
Відомий лікар-хірург, архиєпископ був канонізований та причислений до лику святих.

Черкаська міськрада виділила 580 тис. грн з міського бюджету на будівництво пам`ятника відомому лікареві-хірургу, архиєпископу, що був канонізований та причислений до лику святих – Святителю Луці.

Як передає УНІАН-релігії, таке рішення було прийняте 13 листопада на пленарному засіданні сесії міськради.

Пам’ятник спорудять в Соборному парку Черкас, біля Свято-Михайлівського собору УПЦ. 

Цього року Черкаська облрада вже виділила на будівництво пам’ятника 320 тис. грн субвенції з обласного бюджету на виконання інвестиційних проектів. До цих коштів депутати міськради виділили додатково 580 тисяч гривень з міського бюджету.

Довідка: Архиєпископ Лука (у миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький); (1877- 1961) - хірург, професор медицини й духовний письменник, єпископ Російської православної церкви; із квітня 1946 року - архиєпископ Сімферопольський і Кримський. Архієпископ Лука став жертвою політичних репресій і провів у засланнях 11 років. Реабілітований у квітні 2000 року. Українська православна церква причислила Архієпископа Луку до лику святих 22 листопада 1995 р.; у серпні 2000 року канонізований Російською православною церквою в сонмі новомучеників і сповідників Російських для загальноцерковного шанування.
Доля Святителя Луки тісно пов’язана з Черкащиною. 1908 року він разом із сім’єю жив і працював земським лікарем поблизу Золотоноші. Родом із Черкащини була його дружина. У Черкасах тривалий час жили з родинами його двоє братів, тут доживали віку й поховані його батьки.