• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) була представлена на Міжнародній конференції з протидії тоталітарним сектам...

УПЦ (МП) була представлена на Міжнародній конференції з протидії тоталітарним сектам

23.09.2013, 15:10
Тема цьогорічного засідання — «Практика пастирського, соціального і юридичного протистояння тоталітарним сектам і деструктивним культам».

19-22 вересня в Болгарії відбулася VI Міжправославна нарада центрів з вивчення нових релігійних рухів і деструктивних культів. Тема цьогорічного засідання — «Практика пастирського, соціального і юридичного протистояння тоталітарним сектам і деструктивним культам».

Про це повідомила прес-служба Синодального відділу УПЦ (МП) у справах молоді.

З благословення Митрополита Володимира другий рік поспіль у роботі щорічних Міжправославних нарад взяла участь делегація Української Православної Церкви. Очолює представництво від України голова Синодального молодіжного відділу, голова Піклувальної ради апологетичного центру, вікарій Київської Митрополії єпископ Обухівський Йона.

Форум проходив у Свято-Георгіївському монастирі в селі Хаджидімово на території Неврокопської єпархії Болгарської Православної Церкви.

У роботі конференції взяли участь близько 100 фахівців — богослови, священнослужителі, психологи, криміналісти та політологи з Сербії, Кіпру, Греції, Росії, України, Польщі, Сирії, Албанії та Болгарії.

Конференція розпочалася з молебню. Від імені Болгарської Православної Церкви гостей форуму привітав митрополит Неврокопський Нафанаїл.
Учасникам конференції направили вітальні послання Патріархи Константинопольський Варфоломій та Сербський Іриней, Предстоятелі інших Помісних Православних Церков. Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира зачитав єпископ Обухівський Йона.

20 вересня єпископ Йона виступив з доповіддю. Владика відзначив, що безумовним досягненням нинішньої зустрічі стане підготовка практичних рекомендацій для священнослужителів щодо протистояння тоталітарним сектам і деструктивним культам.

Як голова Піклувальної ради Всеукраїнського апологетичного центру, єпископ Йона окреслив основні аспекти практичної діяльності очолюваної ним організації. Зокрема це проведення незалежного моніторингу оголошень і публікацій сект з метою виявлення правопорушень; створення бази даних постраждалих від діяльності сектантських організацій та колишніх адептів сект для залучення таких людей до роботи з протидії розповсюдження деструктивних релігійних організацій; робота зі ЗМІ з роз’яснення небезпеки діяльності сект; проведення семінарів-тренінгів для священнослужителів задля навчання протистоянню сектантському прозелітизму та запобіганню можливого внутрішньоцерковного сектантства на парафії. Також необхідним є проведення круглих столів як загальноцерковних, так і з залученням представників законодавчої та виконавчої гілок влади, громадських організацій — для обговорення питань і вироблення спільного плану дій щодо протистояння діяльності різного роду сект.