• Головна
  • Новини
  • Факсимільну копію Пересопницького Євангелія передано в дар Полтавському краєзнавчому музею...

Факсимільну копію Пересопницького Євангелія передано в дар Полтавському краєзнавчому музею

23.08.2013, 11:50
Факсимільну копію Пересопницького Євангелія передано в дар Полтавському краєзнавчому музею - фото 1
В рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, 22 серпня у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею відбулась урочиста презентація та передача факсимільного видання Пересопницького Євангелія краєзнавчому музею Полтави.

Пересопницьке_Євангеліє.jpgВ рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, 22 серпня у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею відбулась урочиста презентація та передача факсимільного видання Пересопницького Євангелія краєзнавчому музею Полтави.

За повідомленням «Православія в Україні», ініціював акцію митрополит Полтавський і Миргородський Филипп (УПЦ (МП)). На презентації були присутні: духовенство Полтавської єпархії, керівництво музею, представники громадськості та наукових кіл.

Була представлена копія Пересопницького Євангелія, яка є факсимільною версією рукописного пам'ятника мови і мистецтва XVI ст. та фільм про Пересопницьке Євангеліє, підготовлений інформаційно-просвітницьким відділом Української Православної Церкви.

В Полтавській єпархії визначна святиня зберігалася тривалий час – до революції 1917 року Євангеліє знаходилося у бібліотеці Полтавської духовної семінарії. Саме тут Пересопницьке Євангеліє стало об’єктом вивчення філологів та археологів.

Відродження Пересопницького Євангелія є видимим символом відродження Полтавського давньосховища, в якому перебувала священна Книга. «Ex libris bibliotheca seminariy parvo rutheni Pereiaslaviensis», — тобто, «із бібліотеки семінарії малоруської Переяславської», — свідчить надпис на Книзі.

У сучасній Україні Пересопницьке Євангеліє – символ державності, на якому присягає на вірність українському народу Президент під час інавгурації.

Наприкінці заходу відбулось урочисте підписання Акту передачі примірника факсимільної копії Пересопницького Євангелія в дар Полтавському краєзнавчому музею, а також виступ архієрейського квартету. Після цього всі присутні мали змогу роздивитись копію Пересопницького Євангелія та переглянути фільм, присвячений цій унікальний Книзі.

Нагадаємо, Пересопницьке Євангеліє вже було представлене у бібліотеці Конгресу США, парламенті Канади, в Іспанії, Польщі, Росії й інших країнах.

Митрополит Володимир передав чек на велику суму Національній бібліотеці ім.. Вернадського для реставрації і збереження оригіналу Пересопницького Євангелія.

Вихід видання факсиміле був присвячений 1020-річчю хрещення Русі і будівництву Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового. Подарункове видання максимально наближене до оригіналу. Книга вийшла тиражем 1000 екземплярів і розповсюджуватиметься як на території України, так і за її кордоном.