• Головна
  • Новини
  • Про ліквідацію автономії УПЦ (МП) говорять лише проросійські маргінальні групи, – релігієзнавець...

Про ліквідацію автономії УПЦ (МП) говорять лише проросійські маргінальні групи, – релігієзнавець

10.07.2013, 11:16
Про ліквідацію автономії УПЦ (МП) говорять лише проросійські маргінальні групи, – релігієзнавець - фото 1
Сьогодні немає навіть підстав обговорювати питання ліквідації автономії Української Православної Церкви. Подібні гасла виникають хіба що у маргінальному середовищі, яке не має ні політичної, ні духовної підтримки. Про це «Погляду» сказав релігієзнавець Андрій Юраш.

j889.jpgСьогодні немає навіть підстав обговорювати питання ліквідації автономії Української Православної Церкви. Подібні гасла виникають хіба що у маргінальному середовищі, яке не має ні політичної, ні духовної підтримки. Про це «Погляду» сказав релігієзнавець Андрій Юраш.

«Православна громадськість, яка бажає ліквідації існуючого рівня церковної незалежності в Українській Православній Церкві, – це маргінальні групи, які ще на Архиєрейському соборі 1997 року були засуджені за участь у так званому політичному православ’ї, тобто у належності до ідеологічної течії, яка має в своїй основі не духовні церковні еклезіологічні вартості, а вартості політичні, які у цьому конкретному випадку тотожні до політичних цінностей російського великодержавницького шовінізму. І з того часу головні ідеологи цього напряму, – Лук’яник, Кауров, Ігор Друзь, – перебувають поза церковною огорожею», – зазначив Андрій Юраш.

Він переконаний, заклики до ліквідації автономії УПЦ – це не голос усієї церковної громадськості. «Це позиція маргінальних груп, які не можуть і не виражають усієї повноти інтересів православної спільноти України. До речі, щоби не бути голослівним, що групи ці справді маргінальні, якщо проаналізувати усі зібрання, хресні ходи прихильників політичного православ’я, які зараз вимагають скасування самостійності Української Православної Церкви, були спроби їх полічити. Під час масових зібрань їх ніколи не набиралося більше 2 тисяч, і йдеться не про якісь одноразові акції, а про анонсовані заходи у різних містах України. У Києві їхня чисельність під час якихось хресних ходів могла досягати двох-трьох чи щонайбільше п’яти сотень», – каже релігієзнавець.

Ніхто із серйозних церковних чи політичних діячів ніколи на даному етапі не наважаться поставити питання про ліквідацію існуючого рівня самостійності. «Бо з формальної точки зору, УПЦ не має автономії, але де-факто вона має дуже високий ступінь самостійності. У певних моментах він є навіть вищим, ніж автономія. Українська Православна Церква сама висвячує єпископів, робить адміністративний поділ і лише на найвищому духовному рівні зв’язана з Московським патріархатом. Але ні ті, хто хоче збереження автономії, ні ті, хто хотів би її ліквідувати (з серйозних людей), на даному етапі навіть не зважаться поставити це питання. Бо воно буде надзвичайно конфліктне, і якщо воно виникне, то неминуче призведе до розколу Української Православної Церкви, а для всіх, і для ієрархів, і віруючих, збереження церковної єдності є найголовнішим досягненням церкви, яким вони хочуть продемонструвати свої найбільші фактичні інтенції щодо впливу на релігійну ситуацію в українській державі. Тому, підсумовуючи, мушу сказати: підстав для серйозного обговорення цього питання на даний момент немає, бо це, однозначно, конфліктний сценарій, у якому зараз незацікавлена жодна із сторін», – зауважив Андрій Юраш.