• Головна
  • Новини
  • Експерт: нинішня ситуація в УПЦ (МП) нагадує затишшя перед бурею...

Експерт: нинішня ситуація в УПЦ (МП) нагадує затишшя перед бурею

30.04.2013, 15:14
Експерт: нинішня ситуація в УПЦ (МП) нагадує затишшя перед бурею - фото 1
Рішення Синоду УПЦ (МП), що зняв усі звинувачення з найближчого помічника Митрополита Володимира (Сабодана) - архиєпископа Олександра (Драбинка), окремі заяви духівництва та інтерв’ю самого владики Олександра свідчать про певне перегрупування сил всередині Церкви.

j889.jpgРішення Синоду УПЦ (МП), що зняв усі звинувачення з найближчого помічника Митрополита Володимира (Сабодана) — архиєпископа Олександра (Драбинка), окремі заяви духівництва та інтерв’ю самого владики Олександра свідчать про певне перегрупування сил всередині Церкви.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

Як зауважує експерт, таке рішення Синоду було неочікуваним.

«На цю ситуацію варто дивитися не в площині перемоги української групи (в УПЦ (МП). – Ред.), а взагалі у площині певного перегрупування сил всередині УПЦ (МП). Ті відверті проукраїнські діячі, в тому числі й Драбинко, що в попередні роки дуже чітко декларували своє бажання і перспективу майбутнього усамостійнення УПЦ (МП), зараз зняли будь-які тези в такому руслі. Насправді відбулося не стільки посилення боротьби між двома групами і перемога, що може здатись формально, української партії, як подальше дрейфування української партії у напрямі проросійської орієнтації, за що було відповідно заплачено більшою лояльністю (з боку представників так званої проросійської групи. – Ред.) і це питання пройшло на Синоді без заперечень», – переконаний Юраш, нагадуючи ще й про інтерв’ю з владикою Драбинком, в якому він «практично повністю відмежувався від будь-якої тематики і риторики, що би свідчили про його прагнення бути ідеальним символом проукраїнського руху в УПЦ (МП)».

За словами експерта, нинішня ситуація нагадує "затишшя перед бурею".

"Я вважаю, що це рішення Синоду – це своєрідне відображення нових реалій того, що проукраїнська група, символом і найвпливовішим діячем якої до останнього часу був Олександр (Драбинко), чи то свідомо, чи можливо з певних тактичних міркувань, але відмовилася від наголошення на певній своїй ідентичності. І почала відверто демонструвати проросійські симпатії. Як бачимо, в останній рік жодних конфліктів в цій площині в УПЦ (МП) не відбувається", — зауважив експерт.

Юраш прогнозує, що у випадку "відходу" Митрополита Володимира «представники цих двох груп в Церкві намагатимуться зреалізувати свої інтенції».

«Тоді можна очікувати найрізноманітніших сценаріїв. Можлива і відверта боротьба, і очорнення, і формування певних коаліцій… Думаю, ні в кого не викликає сумнівів, що можуть застосовуватися будь-які засоби… Втім, сподіватися, що в надрах УПЦ (МП) народиться потужний, впливовий, дієвий і рішучий рух за поглиблення самостійницьких намірів поки що не варто», – додав він.