• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) закликають йти до невоцерковлених і «розкольників» з проповіддю...

В УПЦ (МП) закликають йти до невоцерковлених і «розкольників» з проповіддю

24.04.2013, 09:23
В УПЦ (МП) закликають йти до невоцерковлених і «розкольників» з проповіддю - фото 1
Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоієрей Георгій Коваленко закликав йти до невоцерковлених людей і розкольників з проповіддю, а не з конфліктом.

Коваленко.jpgГолова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоієрей Георгій Коваленко закликав йти до невоцерковлених людей і розкольників з проповіддю, а не з конфліктом.

«Велика наша біда - розкол. Але я вважаю, що і по відношенню до "розкольників" доречніше не бойовий настрій, а біль від поділу. Такі проблеми в один день не вирішуються. Весь час говорять про необхідність покаяння розкольників, але ж суть покаяння в зміні розуму. Це може статися поступово, а наше завдання - помічати паростки християнського життя серед розкольників і навіть, можливо, свідчити про помічене», - зазначив він.

Він закликав вказувати розкольникам на політичну основу розколу, закликаючи їх відмовитися від політики.

«А віру людини я б оцінював не по її приналежності до конфесії чи юрисдикції, а у справах і світогляді. Розколу 25 років, унії чотириста, розділенню із Західною Церквою - тисяча. Люди не винні, що народилися і виховані у відмінних від наших традиціях», - заявив він.

Він зазначив, що навряд чи людина, що належить до Церкви за фактом хрещення, але ведучи аморальний спосіб життя, ближче до порятунку, «чим уніат або розкольник, який живе відповідно до заповідей, служить Богові і ближньому».

На думку священнослужителя, правильніше проводити кордони не за юрисдикцією, а за ступенем близькості людини до Христа, відповідності його життя євангельському ідеалу.

«Адже Господь буде дивитися не на свідоцтво про хрещення, а на серце людини», - додав він.

Священик також зазначив, що за статистикою 90 відсотків громадян України - віруючі, з них 80 відсотків - православні, атеїстів тільки три відсотки. Проте в країні існує велика проблема невоцерковлених, відсутність релігійної освіти та виховання.

«Часто люди називають себе віруючими, але віра не сподвигла їх хоча б спробувати змінити своє життя. Вони не розуміють природи Церкви, а дивляться на неї, як на один з суспільно-політичних інститутів», - зазначив отець Георгій. Про це інформує УНІАН-релігії.