Герой України став єпископом УПЦ (МП)

23.05.2012, 09:33
Герой України став єпископом УПЦ (МП) - фото 1

Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) 22 травня звершив Божественну Літургію в соборному храмі столичного Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, що у Феофанії, за якою висвятив на єпископа Банченського, вікарія Чернівецької єпархії, намісника Свято-Вознесенського Банченського монастиря архімандрита Лонгина (Жара)

ХіротоніяМитрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) 22 травня звершив Божественну Літургію в соборному храмі столичного Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, що у Феофанії, за якою висвятив на єпископа Банченського, вікарія Чернівецької єпархії, намісника Свято-Вознесенського Банченського монастиря архімандрита Лонгина (Жара) (згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 травня 2012 року (журнал №47)).

За повідомленням офіційного сайту УПЦ (МП), Предстоятелю УПЦ (МП) співслужили: митрополити Кишинівський і всієї Молдови Володимир, Чернівецький і Буковинський Онуфрій, Вишгородський і Чорнобильський Павел, Тернопільський і Кременецький Сергій, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Почаївський Володимир; архиєпископи Хустський і Виноградівський Марк, Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Бориспільський Антоній (Керуючий справами УПЦ), Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Львівський і Галицький Августин, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Яготинський Серафим, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, Городницький Олександр; єпископи Сєверодонецький і Старобільський Агапіт, Хотинський Мелетій, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон, Васильківський Пантелеімон, Броварський Феодосій, Обухівський Іона; духовенство монастиря.

По завершенні богослужіння Митрополит Володимир звернувся до єпископа Лонгина зі словом настанови та вручив йому архієрейський жезл, після чого нововисвячений архиєрей благословив віруючих.

Напередодні, 21 травня, у монастирському храмі на честь Усіх святих відбулося наречення архимандрита Лонгина (Жара) на

Довідка: Єпископ Лонгин (Михайло Васильович Жар) народився 1965 року в селі Петрашівка Герцаївського району Чернівецької області. Духовну освіту здобув у Ново-Нямецькій (нині Кишинівській) духовній семінарії (Молдова) та Чернівецькому Православному Богословському інституті. 1990-го року висвячений на священника. У 1996 році прийняв чернечий постриг з ім’ям Лонгин та згодом був призначений намісником Свято-Вознесенського чоловічого монастиря в селі Банчени Герцаївського району Чернівецької області. Станом на весну 2012 року в дитячому будинку при Банченському монастирі виховується понад 400 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Частина з них - інваліди, хворі на ДЦП, ВІЛ-інфіковані.

2008-го року Указом Президента України Михайлу Жару присвоєно звання «Герой України». У 2009-му оголошений переможцем конкурсу «Людина року в українському християнстві». 2010-го - удостоєний загальнонаціональної премії «Гордість країни».