• Головна
  • Новини
  • Митрополит Дніпропетровський УПЦ (МП) відправив першу після хвороби Літургію...

Митрополит Дніпропетровський УПЦ (МП) відправив першу після хвороби Літургію

27.03.2012, 15:12
Митрополит Дніпропетровський УПЦ (МП) відправив першу після хвороби Літургію - фото 1
У день пам’яті 40 мучеників Севастійських, які у IV столітті прийняли смерть за віру і Христа митрополит Дніпропетровський і Павлоградський УПЦ (МП) Іриней (Середній) звершив Літургію Передосвячених Дарів.

Іриней СереднійУ день пам’яті 40 мучеників Севастійських, які у IV столітті прийняли смерть за віру і Христа митрополит Дніпропетровський і Павлоградський УПЦ (МП) Іриней (Середній) звершив Літургію Передосвячених Дарів. Це перше богослужіння Дніпропетровського архипастиря після виписки з лікарні, де він проходив лікування протягом місяця.

Владика Іриней привітав усіх присутніх із днем пам'яті 40 Севастійських мучеників, подякував за молитви про його одужання, а потім, благословляючи, вручив кожному «жайворонка» - виріб з пісного тіста у вигляді птаха, які за традицією печуться в цей день.

Як пояснює офіційний сайт Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП), на Русі був звичай в день пам'яті Севастійських мучеників ліпити з тіста і піч «жайворонків» - булочки у вигляді птахів. Наші пращури звернули увагу на те, що співаючий жайворонок то злітає вгору, то каменем «падає» до землі і пояснювали це особливою відвагою та смиренністю цих птахів перед Богом.