Хрещені батьки складатимуть іспити

26.03.2012, 13:32
У Вінниці почали проводити курси для майбутніх хрещених батьків. Протягом двох днів священики читають лекції. Вчать, як поводитися під час обряду.

У Вінниці почали проводити курси для майбутніх хрещених батьків. Протягом двох днів священики читають лекції. Вчать, як поводитися під час обряду.

«Подібні курси — це унікальна практика, яка існує тільки у Вінниці. Стати хрещеним - це не просто прийти на день народження та Різдво і вручити дорогий подарунок. За похресника потрібно молитися, приводити його до причастя, відповідати перед Богом», - сказав митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон (Шостацький) УПЦ.

Заняття відбуваються у вінницькому Преображенському соборі.

«Інколи приходять люди, які навіть хреститися не вміють. Вчимо обов`язкові молитви, "Отче наш", "Вірую". Заняття тривають приблизно до 2 годин», - пояснює отець Віталій. «По закінченні курсу видаємо сертифікат. Але спочатку поводимо щось на зразок іспиту. Даємо кілька запитань, що запам`ятали з наших лекцій», - додав він.

За словами Людмили Зубащенко із Тульчина, котра має 14 похресників, «коли у мене був 13-й похресник, я навіть боялася думати, що ще раз запросять».

«Шість років тому дзвонить подруга, вона народила 7-місячну дитинку з набряком мозку. Боялися, дитина просто не виживе. В реанімацію запросили батюшку. Похрестив дитину, запитав, кого вона вважає хресною. Так вона мене сказала, бо я для неї у той момент найближчою була. Коли йшла на хрестини, брала крижмо, кілька рушників, розпашонку, простиночку, на якій спатиме маленьке, й хліб. Мене колись навчив місцевий батюшка. Зараз молодь не знає, як іти на хрещення і як там себе поводити. Не знають, що купувати і що дарувати. Я всім своїми похресниками дарувала золотий ланцюжок і хрестик. Грошима з кумом скидалися пополам», - розповіла жінка. Про це інформує "Газета по-українськи".