• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ УАПЦ Ігор (Ісіченко) назвав абстракцією те, що в УПЦ (МП) є проукраїнський сектор...

Архиєпископ УАПЦ Ігор (Ісіченко) назвав абстракцією те, що в УПЦ (МП) є проукраїнський сектор

01.03.2012, 09:20
Архиєпископ УАПЦ Ігор (Ісіченко) назвав абстракцією те, що в УПЦ (МП) є проукраїнський сектор - фото 1

Те, що в Московському Патріархаті борються патріотична і промовськовська група, – це просто абстракція, в яку ми повірили. Про це 23 лютого у межах авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги – до мети» заявив професор Харківського національного університету ім. В. Каразіна, архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ (зареєстрована як УАПЦ(оновлена)) Ігор (Ісіченко).

isichenko.jpgТе, що в Московському Патріархаті борються патріотична і промовськовська група, – це просто абстракція, в яку ми повірили. Про це 23 лютого у межах авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги – до мети» заявив професор Харківського національного університету ім. В. Каразіна, архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ (зареєстрована як УАПЦ(оновлена)) Ігор (Ісіченко), повідомляє ЗІК.

За його словами, слід ретельно аналізувати інформаційні кампанії, коли йдеться про Московський Патріархат. «У нас є такий отець Ігор Литвин у Полтаві, який, кожного разу читаючи про Московський Патріархат, що там бореться патріотична і промосковська партії, каже: Покажіть мені хоч одного патріотичного священика Московського Патріархату? Чому завжди говорять, що там є якийсь патріотичний сектор, а я жодного такого священика не зустрічав за своє життя», – розповів архиєпископ.

Він вважає, що це просто така абстракція, в яку всі повірили. «Очевидно, як і в17 ст. з тими ж козаками, які боролися за те, щоб стати панівною верствою в новій державі, своєрідною шляхтою, прикривали своє прагнення такою псевдорелігійною демагогією. Так само і зараз часто вигідно ховатися від реальних інтриг і боротьби за суто матеріальні цінності чи політичний вплив за політичною фразеологією. І мені здається, що тут те саме», – сказав архиєпископ.

Тому він порадив вірним молитися, щоб Дух Святий зійшов на учасників Синодів, священиків Московських Патріархатів. «Щоб вони самі знайшли розв’язання оцих проблем, які в них існують. А проблема ця глобальна і вона не сьогодні виникла. Ну, коли Почаївська Лавра була за останні вже майже 200 років, відколи перейшла до МП, українською святинею? Як казав покійний патріарх, це вдало вибудувана московським царатом білогвардійська твердиня на Волині», – сказав Ігор (Ісіченко).

Він заявив також, що Московський Патріархат в Україні завжди існував як Російська національна Церква. «Це не помітно на Заході України, але в нас це прекрасно помітно на Сході. І те, що зникає цей український імідж, який вдало використовувався від часів президента Кравчука, це проблема, власне, Московського Патріархату. Правда стає очевидною. Тут проблема для парафіян, священиків, навіть єпископів – вибір. Чи вони залишаються в цій частині, чи шукають шляхів повернення у канонічне поле православ’я», – зазначив архиєпископ УАПЦ.