• Головна
  • Теми
  • Криза всередині УПЦ (МП) може перекинутися на Росію, політолог...

Криза всередині УПЦ (МП) може перекинутися на Росію, політолог

29.02.2012, 09:58
Криза всередині УПЦ (МП) може перекинутися на Росію, політолог - фото 1
В Україні виникне відкрита конкуренція між двома канонічними Православними Церквами, яка може перекинутися і на Росію, де є священнослужителі, незадоволені Патріархом Кирилом.

Окара.jpgКриза всередині УПЦ (МП) загрожує таким розколом Церкви, який побічно може вплинути і на Росію. Про це кореспондентові "Росбалта" розповів російський політолог Андрій Окара.

Як стверджує експерт, дії митрополита Агафангела та його прихильників, пов'язані з повним ігноруванням Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира, створюють передумови для церковного розколу і дискредитують УПЦ в очах суспільства. "Така організація багатьом мирянам починає нагадувати тоталітарну секту. А недавні висловлювання Агафангела з приводу СРСР, російських президентських виборів і "Русского мира" у дуже багатьох викликають відверте здивування", – відзначає експерт.

"Можливим робиться катастрофічний для всієї Московської Патріархії сценарій розвитку ситуації. Очевидно, що в разі, якщо УПЦ (МП) належить найближчим часом обирати нового предстоятеля, ним постарається стати або сам Агафангел, або хтось із його кола – з мовчазної згоди та за підтримки Чистого провулку. У разі вдалого обрання або захоплення влади багато хто з "незгодних", яких серед єпископату УПЦ (МП) чимало, можуть вважати неможливим для себе перебувати в одній юрисдикції з "агафангеловцями". Їм доведеться кудись іти, але неканонічні УАПЦ і УПЦ КП, а також канонічна УГКЦ для них неприйнятні. Тому в подібній ситуації може активізуватися фактор світового Православ'я: Вселенський Патріарх Варфоломій, заручившись також підтримкою Єрусалимського Патріарха Феофіла, може зробити крок назустріч "незгодним" українським єрархам, і в Україні через одну з існуючих неканонічних конфесій буде легалізований Константинопольський Патріархат – як то було до 1686 року", – додає політолог.

Він підкреслює, що такий сценарій може до межі загострити відносини між Московським і Вселенським Патріархами. "А в Україні виникне відкрита конкуренція між двома канонічними Православними Церквами, яка може перекинутися і на Росію, де є священнослужителі, незадоволені Патріархом Кирилом. Таким чином, потурання з боку Чистого провулка своїм уявним союзникам в Україні митрополиту Агафангелу і "агафангеловцям" може поставити весь Московський Патріархат перед такими серйозними викликами, відповідей на які поки ні в кого немає", – робить висновок Андрій Окара.

За словами політолога, зараз всередині УПЦ (МП) є дві групи впливу, одна з яких націлена на отримання більшої автономії від Москви, а інша – на зближення з Москвою.