• Головна
  • Теми
  • Митрополит Володимир залишив за собою право керувати Київською Митрополією УПЦ...

Митрополит Володимир залишив за собою право керувати Київською Митрополією УПЦ

07.02.2012, 17:36
Митрополит Володимир залишив за собою право керувати Київською Митрополією УПЦ - фото 1
Про це Глава УПЦ написав у листі до Митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Павла (Лебедя).

Sab-pushe.jpgПро це Глава УПЦ написав у листі до Митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Павла (Лебедя).

У листі Митрополит Володимир висловив подяку Синоду УПЦ від 26 січня за надану йому під час хвороби допомогу в управлінні Київською єпархією УПЦ, однак наголосив, що залишає за собою право бути керуючим архиєреєм Київської кафедри, а митрополита Павла на час своєї хвороби призначає старшим вікарієм міста Києва та Київської єпархії УПЦ.

«Свого часу, з нашого подання, рішенням Священного Синоду Київську єпархію було розділено на вікаріатства на чолі з нашими вікарними єпископами. Як показала практика, такий стиль управління виявився ефективним і таким, що нас задовольняє. Не дивлячись на нашу часту відсутність в минулому, пов’язану з архіпастирськими візитами, в єпархіальному житті не виникало проблем, з якими не міг би впоратися створений нами апарат управління єпархією. Сподіваюся на те, що так буде і в майбутньому. Як Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви і керуючий Київською єпархією, на час моєї недуги благословляю преосвященному Павлу, митрополиту Вишгородському та Чорнобильському, бути старшим вікарієм міста Києва та Київської єпархії», – йдеться у листі Митрополита Володимира.

Предстоятель УПЦ вказав на те, що рішення по Київській єпархії повинні прийматися колегіально з очільниками вікаріатств і подаватися йому (Митрополиту Володимиру - ред. РІСУ) на затвердження і підпис.

Кореспонденції та документи для ознайомлення та затвердження Митрополиту Володимиру передаватиме його особистий секретар.

Глава УПЦ закликав єпископат цієї Церкви чесно виконувати свої обов’язки, жити і діяти  «за Євангелієм, відкинувши фарисейську гординю, стяжаючи митареве смирення».

Довідка: 26 січня у Києво-Печерській Лаврі відбулося чергове засідання Синоду УПЦ (МП) під головуванням митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела (Савіна). Митрополит Володимир у цей час перебував у лікарні, тому засідання провели без нього. Напередодні розглядалася можливість приїхати в лікарню до Митрополита Володимира. Однак єпископи цією нагодою не скористалися. У результаті Синод затвердив склад Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління УПЦ (редакції 2007 року). Синод УПЦ (МП) також доручив митрополиту Вишгородському і Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Павлу (Лебедю) тимчасово керувати Київською єпархією. Раніше нею управляла комісія на чолі з архиєпископом Олександром (Драбинком). 

Такий розвиток подій деякі українські оглядачі релігії оцінили, як переворот у Церкві, здійснений членами постійного Синоду на чолі з митрополитом Агафангелом.