• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ УПЦ (МП): Спроби обрання місцеблюстителя приведуть до навколоцерковних інтриг...

Архиєпископ УПЦ (МП): Спроби обрання місцеблюстителя приведуть до навколоцерковних інтриг

13.01.2012, 17:19
Архиєпископ УПЦ (МП): Спроби обрання місцеблюстителя приведуть до навколоцерковних інтриг - фото 1
Ніякої «передвиборчої» кампанії за пост першоєрарха УПЦ (МП) не ведеться, а спроби вибрати «заступника» чи місцеблюстителя Предстоятеля за життя останнього є сумнівними.

ionafanНіякої «передвиборчої» кампанії за пост першоєрарха УПЦ (МП) не ведеться, а спроби вибрати «заступника» чи місцеблюстителя Предстоятеля за життя останнього є сумнівними. Такі тези озвучив на своєму інтернет-сайті архиєпископ Тульчинський Іонафан (Єлецьких) у відповідь на численні публікації у ЗМІ, у яких йдеться про усунення з поста Митрополита Володимира на найближчому Священному Синоді 26 січня.

«Статут УПЦ не передбачає звільнення Предстоятеля УПЦ до кінця його життя (!) і в традиції УПЦ немає передвиборчої боротьби як такої (!), що будь-які виборчі програми «претендентів» ніяк не обговорюються (!) І що голосування при обранні нового Предстоятеля - таємне (!!!)», - нагадує він.

Архиєпископ Іонафан пояснює, що на Соборах не передбачено такої процедури як висунення кандидатів. Кожному архиєрею роздають пронумерований список всіх єрархів, де треба поставити «галочку» навпроти чийогось імені. А тоді голова лічильної комісії оголошує результати.

«Далі, якщо в першому турі ніхто із списку не набрав необхідну кількість «прохідних» голосів, то у другий тур потрапляють три перших кандидати, що набрали більшу їх кількість, і вся процедура голосування повторюється, аж до кінцевого «прохідного» результату», - веде мову архиєпископ.

Єрарх УПЦ (МП) також наголосив, що нинішня конфігурація влади відповідає статуту Церкви.

«До слова сказати, нинішня конфігурація влади в УПЦ на час хвороби Блаженнішого Митрополита Володимира - оптимальна й відповідає Статуту УПЦ. Спроби обрати "заступника" або його місцеблюстителя Предстоятеля за життя останнього будуть досить сумнівні і можуть привести до небажаного загострення навколоцерковних інтриг», - заявив він.

«Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, як найстарший за хіротонією постійний член Священного Синоду УПЦ, на сьогодні, як статутний головуючий в Синоді УПЦ, має достатні повноваження, щоб виключно через хворобу Блаженнішого Володимира очолювати засідання Синоду і керувати церковними справами в міру своєї статутної компетенції, - додав архиєпископ Тульчинський УПЦ (МП).