• Головна
  • Новини
  • Агафангелу (Савіну) «не світить» керівництво УПЦ (МП), - митрополит Черкаський Софроній...

Агафангелу (Савіну) «не світить» керівництво УПЦ (МП), - митрополит Черкаський Софроній

12.01.2012, 17:14
Агафангелу (Савіну) «не світить» керівництво УПЦ (МП), - митрополит Черкаський Софроній - фото 1
Митрополит Агафангел (Савін) не має шансів очолити Українську Православну Церкву (Московського Патріархату). УПЦ (МП) керуватиме українець.

митрополит СофронійМитрополит Агафангел (Савін) не має шансів очолити Українську Православну Церкву (Московського Патріархату). УПЦ (МП) керуватиме українець. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмиртрук)

"У Церкві є правило, що на час хвороби предстоятеля його має замістити старший по хіротонії, – сказав Софроній. – Тобто та людина, яка найпершою була висвячена в єпископи. Таким у нас є митрополит Агафангел".

Разом з тим, за його словами, говорити про якусь зміну курсу чи робити скороспілі висновки не варто.

"Здається мені, у Москві свого часу призначили виконувачем обов'язків патріарха Ювеналія, а згодом обрали Кирила. Думаю, що Агафангелу нічого не світить. Українською Церквою керуватиме українець", - наголосив Софроній.

Водночас священик УПЦ Київського Патріархату Павло Найденов упевнений, що від призначення Агафангела Церква Київського Патріархату лише виграє.

"Від такого запеклого українофоба відвернуться всі, хто хоч трохи відчуває себе українцем. Раніше Митрополиту Володимиру вдалося утримувати баланс між двома угрупуваннями – проросійським, яке уособлює Агафангел, і проукраїнським, представниками якого є митрополит Софроній і архиєпископ Переяславський Олександр. З призначенням Агафангела в Московській Церкві можливий розкол", - зауважив Найденов.

Нагадаємо, на 26 січня у Києві призначено Синод Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Очікується, що на ньому буде призначено тимчасового виконувача обов'язків Глави УПЦ (МП), оскільки Митрополит Володимир вже тривалий час хворіє. У самій УПЦ цю інформацію спростували.