• Головна
  • Новини
  • Вінницька єпархія УПЦ започаткувала обов’язкові курси для майбутніх «хресних» батьків...

Вінницька єпархія УПЦ започаткувала обов’язкові курси для майбутніх «хресних» батьків

22.12.2011, 12:05
Вінницька єпархія УПЦ започаткувала обов’язкові курси для майбутніх «хресних» батьків - фото 1
Вінницькі священики УПЦ (МП) запровадили для майбутніх кумів – курси. Кожна пара перед тим, як хрестити дитину, має пройти спеціальний лікнеп. Триває він не довго: дві лекції, кожна по дві годині.

exklusiv.gifВінницькі священики УПЦ (МП) запровадили для майбутніх кумів – курси. Кожна пара перед тим, як хрестити дитину, має пройти спеціальний лікнеп. Триває він не довго: дві лекції, кожна по дві годині. Розповідає власний кореспондент РІСУ Олена Бучацька.

Курси для

Відбуваються такі курси переважно у будні після 18.00. «Ми спеціально призначаємо ввечері, бо люди всі на роботі, — розповідає отець Віталій Голоскевич, керівник місіонерського відділу Вінницької єпархії УПЦ. — Ото опісля роботи і приходять. Групки робимо невеликі, тоді і легше лекції проводити і відвідувачам цікавіше, вони можуть поставити більше запитать».

Курси для Такі курси проходять тільки у чотирьох храмах Вінниці. Проводять їх спеціально благословенні владикою священики. Родини, які хочуть похрестити свою дитину, напередодні мають взяти направлення на курси для кумів. Такий документ береться в тому храмові, де бажають хрестити дитину. З довідкою майбутні куми йдуть на курси.

Таке направлення є ще й своєрідною заліковою книжкою Там вказано кількість лекцій, ставиться відмітка хто з майбутніх хрещених батьків був на них, ім’я, прізвище та посада лектора, а також відмітка про складений іспит.

«Іспит складають усі, — продовжує отець Віталій усміхаючись, — а от інша уже справа з якого разу. Жінки — то переважно з першого здають, а чоловіки, буває так, що і разів 5-6 приходять».

На іспит виноситься три молитви напам’ять: «Отче наш», «Богородице Діво», «Вірую». Якщо хоча хтось із кумів іспиту не склав, йому не дозволяють бути хрещеним.

Курси для «Всі здають, стараються, вчать, тому що свідомо йдуть на таку відповідальну місію, — розповідає священик. – Ми стараємося їх навести на путь праведний. І ті люди, які пройшли бесіди, під час таїнства хрещення по-іншому вже все сприймають. Тобто, коли людина прийшла так от з вулиці, запросили бути хресним, вона прийшла, годину потримала дитину, щось там запитали і все — людина нічого не розуміє і для неї нічого не відбулося, якихось обов’язків хресних вони виконувати не збираються, тому що не знають. А тут ми пояснюємо, тлумачимо».

Самі віряни таке нововведення прийняли схвально. Кажуть багато нового дізнаються на таких курсах.

«Я кілька років тому хрестила уже дитину, але таких курсів не проходила, — розповідає вінничанка Христина Болитюк. — А ось скоро маю христити племінника. Сестра пішла до церкви домовлятися за хрещення і мені принесла направлення на курси. Я була здивована, але зараз розумію, що такі лекції потрібні. Нам багато цікавого розповідають: які молитви треба читати до і під час таїнства, що потрібно поститись. Насправді, дуже багато речей, яких я не знала. Тим більше обговорюються теми не тільки самого таїнства, а й взагалі дуже багато черпається тем про церкву, про людину».

Без такої довідки хрестити немовля не допускають. Такі курси потрібно проходити щоразу, коли хрестять дитину, незважаючи на те, що людина раніше відвідувала їх. Діють вони поки що тільки у Вінниці та у Вінницькому районі. Але священики кажуть, що турбуватимуться, аби їх запровадили по всіх храмах.