В УПЦ (МП) спростували можливість сповіді по телефону

24.10.2011, 17:37
В УПЦ (МП) спростували можливість сповіді по телефону - фото 1
В УПЦ відреагували на поширену в Інтернеті інформацію про послугу — «сповідь по телефону».

Георгій_Коваленко.JPGСьогодні в Інтернеті поширилася інформація про те, що в «православних храмах Києва в листопаді з’явиться послуга — «сповідь по телефону». За словами прес-секретаря Предстоятеля Української Православної Церкви протоєрея Георгія Коваленка, журналіст, який звертався за коментарем до голови Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архидиякона Сергія Косовського, неправильно зрозумів і передав думку.

«Дійсно, Українська Православна Церква працює над тим, щоб створити власний call-центр, «телефон довіри», а також запустити програмний додаток для мобільних телефонів. Зокрема в call-центрі можна буде поспілкуватися зі священнослужителями на будь-які духовні теми, а також дізнатися довідкову інформацію щодо розташування храмів, святинь, розкладу богослужінь тощо»,– говорить  протоієрей.

Щодо власне Таїнства сповіді, то, за словами отця Георгія, його звершення, як і Таїнства Причастя, по телефону є неможливим. По телефону можливі духовна бесіда чи духовна настанова.

«Кожне Таїнство — це дві частини: видима, обрядова, і невидима, духовна. Через Таїнство діє Сам Господь і Дух Святий. Як у людині поєднані душа і тіло, так і Таїнство складається з видимої частини — обряду та невидимої — дії Святого Духа. Для Православної Церкви звершення Таїнства без безпосередньої при цьому участі людини — неможливо і є неприродним», – наголосив Георгій Коваленко . Його слова оприлюднив сайт «Православіє в Україні».

З цього приводу у вівторок, 25 жовтня, о 12.00 в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком» відбудеться прес-конференція на тему: «Церковний call-центр: чи можна буде сповідатися по телефону?» за участю голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрея Георгія Коваленка.