• Головна
  • Теми
  • В УПЦ на відміну від РПЦ немає проблем зі священичими покликаннями...

В УПЦ на відміну від РПЦ немає проблем зі священичими покликаннями

07.10.2011, 13:05
В УПЦ на відміну від РПЦ немає проблем зі священичими покликаннями - фото 1
Більшість випускників семінарії приймає священний сан. Однак, якщо студент закінчив семінарію і зрозумів, що не має поклику до пастирського служіння, йому краще не приймати сан. Це буде чесно і відповідально.

exklusiv.gifВолодимир_БурегаПро це під час веб-конференції на РІСУ розповів проректор з науково-богословської роботи Київської духовної академії УПЦ, доцент, кандидат богослов'я, кандидат історичних наук Володимир БУРЕГА.

За його словами, останніми роками у Київській семінарії завжди є непоганий конкурс. Традиційно там щорічно набирають на стаціонар в семінарію одну групу (30-35 чоловік). Позаминулий рік на ці 30-35 місць було подано близько 120 заяв. Тому Вчена рада навіть вирішила збільшити набір та прийняти близько 60 чоловік. Однак через обмеження місць у гуртожитку, виключається можливість набрати більше однієї групи.

Як стверджує Володимир Бурега, на стаціонарі Київської семінарії останніми роками конкурс становить не менше 3 чоловік на місце. Це контрастує, зокрема, з ситуацією в Росії. Там останнім часом спостерігається падіння конкурсу в семінаріях, не завжди набирається і 2 чоловіки на місце.

«Отже проблем з пастирським покликанням наразі в Українській Православній Церкві не спостерігається. Статистика свідчить, що і кількісний зріст громад УПЦ не зупиняється», – говорить Володимир Бурега..

Щодо абітурієнтів, то, як стверджує співрозмовник,  приходять дуже різні люди. Найчисленніша група – це випускники середньої школи, що з дитинства виховувались в церковному середовищі та бажають прийняти священний сан. Менша частина – це люди з вищою освітою, що мають солідний багаж знань та не задовольняються простим освоєнням практичних навичок церковного служіння. В першій половині 1990-х до семінарії здебільшого йшли дорослі люди, які практично не мали досвіду попереднього життя в Церкві. Був досить великий відсоток неофітів, новонавернених, що прийшли в Церкву для пошуку Бога. Сьогодні такі люди теж є серед абітурієнтів, але їх відсоток значно менше ніж 15-17 років тому.

Як повідомив Володимир Бурега, більшість випускників семінарії приймає священний сан. Менша частина, хоча і не висвячується, але все ж працює в церковних структурах. І зовсім незначний відсоток (фактично це одиниці), які після закінчення семінарії працюють у світських установах.  За його словами, людина, яка отримала освіту в церковних навчальних закладах, має після цього приносити користь Церкві. Однак, якщо студент закінчив семінарію і зрозумів, що не має поклику до пастирського служіння, йому краще не приймати сан. Це буде чесно і відповідально.