• Головна
  • Новини
  • З Москви до Севастополя РПЦ везе пам'ятний хрест на честь священномученика Климента Папи Римського I...

З Москви до Севастополя РПЦ везе пам'ятний хрест на честь священномученика Климента Папи Римського I

15.09.2011, 09:30
Папу Римського Климента I в РПЦ вважають "першим російським святим - покровителем Русі на всі часи".

Папа Климент I 910 років тому прийняв мученицьку смерть біля стародавнього Херсонеса. Урочисте освячення хреста, який буде встановлений в Козачій бухті Севастополя, відбулося 23 серпня в Москві і було організовано Російською Православною Церквою.

Як розповів настоятель храму священномученика Климента в Замоскворіччі о Леонід Калінін, нижня перекладина хреста у вигляді якоря нагадує про подвижницьку діяльність і смерть святого, який, будучи засланим в 98 році до Криму, створив там велику громаду, що налічувала понад 5000 християн.

"Хрест із якорем – це символ і пам'ять мученицької кончини першого російського святого, який хоч і був Папою Римським, але став покровителем Русі на всі часи", – сказав отець Леонід.

За словами священика, освячений хрест буде наочним символом пам'яті та єдності духовного простору – "між Росією, Кримом, Україною і духовного простору в християнському сенсі, більш широкому".

"Оскільки якими б не були розбіжності між нами і католиками, віра в єдиного Бога і вшанування Господа, а також вшанування святого Климента, притаманне і Католицькій Церкві, і православ'ю", - підкреслив отець Леонід. Про це повідомляє «Релігія в Україні».