• Головна
  • Новини
  • Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (УПЦ) упевнений, що політичні інтриги проти Предстоятеля Церкви приречені на провал...

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (УПЦ) упевнений, що політичні інтриги проти Предстоятеля Церкви приречені на провал

04.08.2011, 08:15
Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (УПЦ) упевнений, що політичні інтриги проти Предстоятеля Церкви приречені на провал - фото 1
Митрополит Софроній наголошує, що він людина ні від кого не залежна і не боїться нікого, крім Бога. Якщо щось говорить, то обґрунтовує це історично.

Sofroniy.gifПереворот в Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) намагалися здійснити її найбільші спонсори – керівники групи Донецьксталь Віктор Нусенкіс і Юрій Філатов. Як пише журнал «Фокус», під час останнього Помісного собору вони хотіли змістити Митрополита Володимира і звести на престол промосковського єпископа Донецького та Маріупольського Іларіона.

За інформацією джерел видання, за день до Помісного собору Нусенкіс з Філатовим прийшли  до настоятеля Києво-Печерської лаври єпископа Павла і запропонували йому місце митрополита Київського в обмін на підтримку їх позиції на соборі. За планом, який вони озвучили Павлу, митрополитом спочатку повинен був стати єпископ Донецький і Маріупольський Іларіон, а потім, власне, сам Павло, бо він на 10 років молодший. Самого Митрополита  Володимира збиралися позбавити влади або переконати залишити свій пост за станом здоров'я. Однак владика  Павло відмовився й розповів про все Митрополиту Володимиру (Сабодану).

«Поки Володимир не помре, ніхто його не зніме, – прокоментував  «Прочерку» ситуацію в УПЦ митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук). – Єпископ Павло проросійський, і це видно. Але ніяка ініціативна група не може змінити керівника. Навіть, якщо Блаженніший за станом здоров’я не зможе керувати Церквою, все одно його не мають права міняти. Це приватні бажання, які виникають через незнання історії. Які можуть бути розмови за розділення, якщо в нас Церква з найбільшим у світі приходом і існує в окремій державі? Це  політика, але вона не може  вплинути на церкву».

Зміни ставлення до себе з боку влади через свої проукраїнські погляди, за словами владики Софронія, він не відчуває.

«Я людина ні від кого не залежна і не боюся нікого, крім Бога. Якщо я щось говорю, то обґрунтовую це історично. Мене не стосується, хто як ставиться до моїх поглядів. Перешкод із боку влади я не відчуваю. Зараз до мене гарно ставляться, зі мною рахуються», – сказав владика.