• Головна
  • Новини
  • Намісник Києво-Печерської Лаври попередив, що братія готова на радикальні кроки щодо повернення Лаврі власності...

Намісник Києво-Печерської Лаври попередив, що братія готова на радикальні кроки щодо повернення Лаврі власності

19.10.2010, 09:30
Намісник Києво-Печерської Лаври попередив, що братія готова на радикальні кроки щодо повернення Лаврі власності - фото 1
Намісник Києво-Печерської Лаври акцентує на тому, що монастир не будувався для музеїв, що музейні експонати повинні мати інше місце.

avlo_lebid.jpgexklusiv.gifСьогодні братія Лаври відстоює виселення зі свої території музеїв, які перебувають у приміщеннях, що раніше належали Церкві. Архиєпископ Павел (Лебідь) в інтерв’ю для РІСУ наголосив, що пасивним у цьому питанні не буде ні він, ні братія Лаври.

«Ми будемо приймати радикальні умови. Ми будемо так само, як і це було раніше, викидали фірми. І ми це зробимо. Є музеї, які повинні бути на території Лаври. Це музей книги, музей пов’язаний із церковним начинням – це повинно бути. В жодному випадку театральний музей не може бути, не може бути кінематографії, не може бути будь-який інший. Це все, що принижує гідність християнина і віруючої людини. Чомусь ніхто в мечеті не ставить хрест і не кладе Євангеліє. Чомусь ніхто в синагогу не несе нічого – туди бояться зайти. Чому музеї повинні бути в православному храмі?», – говорить архиєпископ Павел.

Намісник Києво-Печерської Лаври акцентує на тому, що монастир не будувався для музеїв, що музейні експонати повинні мати інше місце: «Чому не перенести в міністерство культури і таке подібне. Чому б не віднести горшки в якесь інше місце, чи в Верховну Раду? Хай би подивилися, як було колись. Дійсно, мистецтво ж. Сьогодні яке мистецтво? Сьогодні страх, а не мистецтво. Картини? Вишиті? Красиві? – Все знівечене. І розуміння взагалі людини знівечене. Образ Божий роблять схожим на диявола – красять, наколки, в ніздрі, на живіт, всякі вішають камені. Це насмішка над Богом. І про це теж мають дбати політики».