• Головна
  • Новини
  • В УПЦ не підтримують ідею зробити Києво-Печерську Лавру «державою в державі» – за типом Ватикану...

В УПЦ не підтримують ідею зробити Києво-Печерську Лавру «державою в державі» – за типом Ватикану

22.07.2010, 11:15
В УПЦ не підтримують ідею зробити Києво-Печерську Лавру «державою в державі» – за типом Ватикану - фото 1
«Лавра не може порівнюватися з Ватиканом, тому що у цих двох структур – різні призначення й різні статуси. І з точки зору канонів Православ'я, відділення Києво-Печерської лаври в окрему державу навіть не варто обговорювати», – сказав протоєрей Георгій.

Lavra_w.jpgДнями лідер партії «Русь» Денис Шевчук запропонував зробити Києво-Печерську Лавру «державою в державі» – за типом Ватикану. Що, якщо Україна візьме приклад з Риму і додасть Київській митрополії УПЦ статус окремої держави? Думки з цього приводу «Гласу народу» висловив Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви, протоєрей Георгій Ковеленко

За його словами, в Україні, і взагалі в традиції Православної Церкви немає такого, щоб якась церковна інституція ставала державою.

«По-перше, Києво-Печерська лавра не є автономною церковною одиницею. Це головний монастир Української Православної Церкви. Священний архимандрит в ньому-Предстоятель Української Православної Церкви, Митрополит Київський і всієї України Володимир. По-друге, Ватикан – це не монастир, це курія, тобто місце, де зосереджено управління всією Католицькою Церквою. А Києво-Печерська Лавра – один з монастирів. Так, найголовніший, так, історично найцінніший –- але це всього лише один з монастирів. У нього немає статусу поза Церквою. Тому він в принципі не може отримати якийсь окремий від Церкви статус. Тому що він – частина Української Православної Церкви. Крім того, лавра – це не вся Церква. Це тільки її частина. Частина Церкви не може стати чимось відокремленим. Лавра не може порівнюватися з Ватиканом, тому що у цих двох структур – різні призначення й різні статуси. І з точки зору канонів Православ'я, відділення Києво-Печерської лаври в окрему державу навіть не варто обговорювати», – сказав протоєрей Георгій.