• Головна
  • Новини
  • УПЦ вважає за недоцільне впровадження в Україні системи ювенальної юстиції...

УПЦ вважає за недоцільне впровадження в Україні системи ювенальної юстиції

04.06.2010, 11:20
УПЦ вважає за недоцільне впровадження в Україні системи ювенальної юстиції - фото 1
На черговому засідання Синоду УПЦ, яке відбулося 28 травня, члени Синоду ухвалили звернення щодо можливості впровадження в Україні системи ювенальної юстиції.

Звернення_МП1.jpgКИЇВ — На черговому засідання Синоду УПЦ, яке відбулося 28 травня, члени Синоду ухвалили звернення щодо можливості впровадження в Україні системи ювенальної юстиції, тобто окремої системи судочинства стосовно неповнолітніх. Появу документа спровокував той факт, що 16 березня 2010 року згідно з наказом (№ 198/70) міністра юстиції України було створено робочу групу з впровадження в Україні ювенальної юстиції.

«…останнім часом ми спостерігаємо в Україні суттєвий зріст кількості правопорушень серед дітей та підлітків. Це вимагає від державних органів не тільки ефективних заходів боротьби з цим прикрим явищем, але й профілактики дитячої та підліткової злочинності. Але, як свідчить досвід країн, які намагаються подолати злочинність серед молоді, наявність органів ювенальної юстиції може не тільки не покращити, а навіть погіршити ситуацію», — йдеться у документі.

Члени Синоду, як інформує прес-служба УПЦ, негативно оцінили можливе впровадження такої системи, оскільки, як свідчить досвід інших країн, «завдяки ювенальній юстиції малолітні правопорушники залишались фактично безкарними».

«Протиставлення прав та інтересів дитини правам та інтересам батьків та родини в цілому створює небезпеку руйнації традиційного уявлення про сім'ю. Саме цей аспект ювенальної юстиції викликає в українському суспільстві гострі суперечки», — пояснюють автори документу.

Вони ще раз наголосили принципову позицію УПЦ про те, що виключну роль у вихованні дітей відіграє сім'я, про те, що батьки — відповідальні за виховання дітей, але й діти «несуть відповідальність за благополуччя своєї сім'ї».

У Зверненні Синод наголошує, що УПЦ визнає необхідність захисту дітей від можливого насильства, у тому числі і з боку батьків. «Однак ми також вважаємо цілком обґрунтованим занепокоєння простих віруючих та Верховної Ради України тим, що впровадження системи ювенальної юстиції може нести в собі і небезпеку для інституту сім'ї. Активне втручання в родинні стосунки з боку судових органів, громадських та суспільних організацій може мати негативні наслідки», — наголошують члени Синоду.

«Українська Православна Церква вважає за недоцільне впровадження в Україні системи ювенальної юстиції», — підсумовується у документі.