• Головна
  • Новини
  • Прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви прокоментував заяву Віктора Януковича про Голодомор...

Прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви прокоментував заяву Віктора Януковича про Голодомор

03.05.2010, 12:45
Прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви прокоментував заяву Віктора Януковича про Голодомор - фото 1
"В Україні немає заперечення факту Голодомору, у нас є різні оцінки його. І мені здається, що заява, яку зробив Віктор Янукович, має бути позитивно сприйнятою не лише в Києві, але і в інших країнах, постраждали від голоду".

kovalenko.jpgКИЇВ – На черговому засіданні ПАРЄ, що нещодавно відбулося в Брюсселі, Президент України Віктор Янукович серед іншого заявив, що не вважає Голодомор 1932-1933 рр.. геноцидом лише українського народу. За його словами, масовий голод у СРСР став наслідком сталінського тоталітарного режиму і ставлення до людей. «Визнавати голодомор як факт геноциду стосовно того чи іншого народу буде несправедливо. Це була спільна трагедія держав, що входили до складу СРСР», – пояснив свою позицію український лідер. У ті роки від голоду постраждала не тільки Україна, але і Росія, Білорусія і Казахстан.

Заяву Президента України Віктора Януковича «Російській лінії» прокоментував прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира протоєрей Георгій Коваленко:

«Це була реакція Президента на запитання одного з депутатів Європарламенту в зв'язку з оприлюдненням проекту резолюції Парламентської Асамблеї про масовий голод у колишньому СРСР. ПАРЄ визнає Голодомор найбільшою трагедією і закликає країни колишнього Радянського Союзу відкрити архівні матеріали тих часів. Позицію Президента України можна оцінити як спробу деполітизувати це питання. Ця позиція відповідає тій, яку мав Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил під час свого візиту в Україну. Його Святість, незважаючи на політичні дискусії навколо Голодомору, відвідав пам'ятник жертвам Голодомору в Україні, помолився за невинно постраждалих людей і закликав до молитовного поминання жертв голоду на всьому просторі колишнього Радянського Союзу. У Патріарха Кирила (він про це говорив, коли був в Україні) теж є родичі, які загинули від цього страшного голоду. Тому це наш спільний біль, це наша спільна пам'ять, і ми повинні разом молитися за упокій жертв цієї трагедії.

GOLOD.jpgУ цьому сенсі для Церкви ніколи не було принциповим, як це називати. Більше того, Церква вважає, що історичні події і саме усвідомлення історичного минулого, швидше, має бути приводом для примирення й об'єднання, і Голодомор може стати приводом для єднання наших народів. Заява Віктора Януковича, коли він не наполягав на тих формулюваннях, які раніше викликали неоднозначну реакцію в різних країнах і в різних політичних сил, може відкрити нову сторінку в цьому питанні. При цьому заява нашого Президента спрямована саме на увіковічення пам'яті жертв Голодомору, і тепер і в Росії, і в Україні, Білорусі та Казахстані, у всіх тих країнах, де люди постраждали від цієї великої трагедії, можливе спільне поминання жертв, увіковічення їх пам'яті і, таким чином, цілковита деполітизація питання».

На запитання, якої реакції слід чекати в українському суспільстві на таку заяву Президента, протоєрей Георгій Коваленко сказав:

«Заява зроблена в контексті розгляду оцінки ПАРЄ щодо Голодомору в колишньому СРСР як злочину тодішнього радянського або, правильніше, сталінського тоталітарного режиму проти свого народу. В Україні немає заперечення факту Голодомору, у нас є різні оцінки цього факту. І мені здається, що заява, яку зробив Віктор Янукович, має бути позитивно сприйнята не тільки в Києві, але і в інших країнах, що постраждали від голоду. Моя особиста думка, що ця заява, якщо резолюція ПАРЄ буде прийнята, і її підтримають всі країни колишнього СРСР, якраз відкриває можливість спільного молитовного поминання та увічнення пам'яті жертв цієї трагедії. У такому випадку політизація пройде, і ми зможемо разом вшановувати пам'ять безвинно закатованих людей».