• Головна
  • Новини
  • Єпископат УПЦ у Новорічному посланні дав оцінку року минулого та оприлюднив плани на 2010 рік...

Єпископат УПЦ у Новорічному посланні дав оцінку року минулого та оприлюднив плани на 2010 рік

28.12.2009, 12:51
Єпископат УПЦ у Новорічному посланні дав оцінку року минулого та оприлюднив плани на 2010 рік - фото 1
Єпископи УПЦ 26 грудня 2009 року оприлюднили Новорічне послання, в якому дали оцінку церковного життя за 2009 рік та перечислили плани на 2010.

Girka.gifКИЇВ – Єпископи УПЦ 26 грудня 2009 року оприлюднили Новорічне послання, в якому дали оцінку церковного життя за 2009 рік та перечислили плани на 2010.

Українська Православна Церква сьогодні – це 44 єпархії і 64 архиєреї; УПЦ – це 11 358 парафій, на яких несуть свій послух 9573 священнослужителі (8938 священиків і 653 диякони); УПЦ – це 22 духовних навчальних заклади (2 академії, 7 семінарій і 13 училищ), а також близько 5000 недільних шкіл; УПЦ – це 191 монастир (96 чоловічих і 95 жіночих), де несуть свій послух 1955 ченців і 3148 черниць; УПЦ – це 85 друкованих видань і 170 інтернет-видань; УПЦ – це тисячі загальноцерковних, єпархіальних та парафіяльних просвітницьких, освітніх і соціальних проектів; УПЦ – це багатомільйонна й багатонаціональна Церква України, – наголошують єпископи.

У посланні, яке оприлюднив офіційний сайт УПЦ, перечислені головні події 2009 року. Серед них: підтвердження Помісним Собором РПЦ статусу Української Православної Церкви як самокерованої з правами широкої автономії; візит в Україну новообраного Патріарха Московського і всієї Русі Кирила; візит Предстоятеля автономної Фінляндської Православної Церкви Архиєпископа Карельського і всієї Фінляндії Лева.

Як йдеться у посланні, в 2009 році відбулося чотири засідання Синоду Української Православної Церкви, на яких розглядалися питання внутрішнього і зовнішнього життя Української Православної Церкви. Серед найважливіших ухвал Синоду – створення трьох нових Синодальних відділів: у справах сім’ї, пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи та пастирської опіки козацтва України й духовно-фізичного виховання молоді; рішення про початок підготовки діалогу з тими, хто перебуває поза єдністю із Вселенським Православ’ям, щодо подолання розділень в українському Православ’ї; відкриття нових монастирів та канонізація святих.

У 2009 році Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир здійснив 37 архипастирських візитів до 23 єпархій УПЦ.

У посланні перечислені просвітницька, культурницька та соціальна діяльність УПЦ, йдеться про динамічний розвиток стосунків Української Православної Церкви з усіма гілками державної влади.

«Незважаючи на політичну та економічну кризу, наявність розбіжностей між Церквою і державою щодо питань повернення церковного майна, викладання релігійних дисциплін у школах і вузах, шляхів відновлення єдності українського Православ’я тощо, Українська Православна Церква в цілому позитивно оцінює рівень церковно-державних відносин і вдячна державі за заходи зі зміцнення суспільної моралі та вирішення питань, з якими Церква зверталася до органів державної влади. Серед найбільш значущих: заборона грального бізнесу в Україні; встановлення дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира як державного свята – Дня Хрещення Київської Русі; передача Успенського собору Києво-Печерської Лаври в постійне користування Церкві; встановлення тарифів на газ для парафій на рівні тих, що діють для населення;рішення про передачу церковної землі з оренди в постійне користування релігійним громадам; рішення про відновлювальну вартість зелених насаджень на земельних ділянках під будівництво храмів та монастирів», – сказано у посланні.

У документі також наголошено, що напередодні виборів Президента України, «Церква молиться, щоб Господь благословив достойного керівника держави, який би дбав про людей, сприяв єдності народу України й утвердженню в суспільстві високих моральних цінностей – любові, братерства, взаємодопомоги та взаємоповаги».

У 2010 році УПЦ очікують визначні події та ювілеї, серед яких: 20-річчя Томосу Патріарха Московського і всієї Русі, який надав Українській Православній Церкві незалежність і самостійність в управлінні. Другий візит в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. 75-річчя Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира. Прибуття в Україну Курської-Корінної ікони Божої Матері та мощей святителя Димитрія Солунського. Продовження Всеукраїнського хресного ходу з Почаївською іконою Божої Матері. Початок будівництва Свято-Воскресенського Кафедрального собору Української Православної Церкви.

Єпископат УПЦ закликав духовенство та мирян цієї Церкви до активної молитовної і матеріальної допомоги у звершенні будівництва Кафедрального собору.

Закінчується Новорічне послання єпископату УПЦ словами: «Знову й знову дякуємо Господу Богу за Його великі милості до нас грішних в минулому році й просимо благословити рік, що настає, благодаттю Своєю, вгамувати ворожнечу, негаразди та суперечки, подати нам мир, щиру і нелицемірну один до одного любов, злагоду і доброчинне життя, дарувати рясний врожай, якого вистачило б усім, хто потребує, зберегти нас протягом року та по всі дні нашого життя від усіляких негараздів, укріпити нас, державу й народ у любові до Бога та Його Святої Церкви».