• Головна
  • Новини
  • Понад 30 єпископів ПЦУ відзначили 30-річчя ІІІ відновлення автокефалії Української Церкви...

Понад 30 єпископів ПЦУ відзначили 30-річчя ІІІ відновлення автокефалії Української Церкви

18.08.2019, 12:29
Понад 30 єпископів ПЦУ відзначили 30-річчя ІІІ відновлення автокефалії Української Церкви - фото 1
У храмі святих Володимира і Ольги ПЦУ у Львові-Винниках сьогодні, 18 серпня, відбулася Архиєрейська Літургія, приурочена до 30-річчя третього відновлення УАПЦ.

У храмі святих Володимира і Ольги ПЦУ у Львові-Винниках сьогодні, 18 серпня, відбулася Архиєрейська Літургія, приурочена до 30-річчя третього відновлення УАПЦ.

Богослужіння стало центральною і заключною частиною відзначення цієї події.

Владика Епіфаній очолив службу

Очолив Святкову Літургію Предстоятель ПЦУ Епіфаній у співслужінні єрархів (32 єпископи) і священників (понад 250). Службу супроводжував спів трьох церковних хорів, які протягом 30 років активно долучалися до розвитку Православної Церкви. Урочиста Літургія у церкві святих Володимира і Ольги тривала впродовж трьох годин.

На Богослужіння до Винник приїхали тисячі вірян зі всього Львова та західних областей. Таку велику кількість людей храм святих Володимира і Ольги не міг умістити у своїх стінах, тому переважна більшість вірян молилася надворі.

Архирейська Літургія

Перед Причастям до вірян звернувся митрополит Івано-Франківський та Галицький Андрій (Абрамчук) – один із перших єрархів, висвячених в УАПЦ. Владика Андрій пригадав, як і у яких важких умовах зароджувалася Українська Автокельна Церква. Багато хто тоді сумнівався в успіху її відродження.

«Хто би торік міг сказати, що пройде небагато часу, і ми всі будемо разом. Хто би сказав, що 30 років тому почалося преображення нашої Церкви з невеличкого, знаного всіма Петропавлівського храму, коли настоятель протоєрей Володимир Ярема разом з о. Іваном Пашулею проголосили вихід з-під юрисдикції Московського Патріархату і проголошують відродження УАПЦ. Так, це було нечувано для тих, хто гонив століттями нашу національну Церкву… Але це була ласка Божа у тому, що преображення почалося із цього маленького храму», — заявив він.

митрополит Івано-Франківський та Галицький Андрій (Абрамчук)

Теплими словами митрополит згадав Патріархів Мстислава й Димитрія. Він також привітав усіх присутніх із святом відродження УАПЦ та з прийдешнім святом Преображення Господнього.

Ініціатива урочистого відзначення 30-річчя третього відновлення УАПЦ на всецерковному рівні, як відомо, належить екс-предстоятелю УАПЦ митрополиту ПЦУ Макарію (Малетичу).

Митрополит Макарій

Наприкінці ХХ століття він, будучи ще священником, одним із перших приєднався до відродженої УАПЦ. Провести урочистості у Львові владика Макарій запропонував на останньому Священному Синоді. Там же єрархи ПЦУ вирішили заснувати орден з нагоди 30-ліття відродження УАПЦ.

Нагадаємо, 30 років тому громада львівського храму свв. Петра і Павла започаткувала рух за незалежність Української Церкви від Москви. Процес розпочався 19 серпня 1989 року з промови двох священників цієї церкви Володимира Яреми (у майбутньому Патріарха Димитрія) та Івана Пашулі, які заявили про вихід парафії з російської Церкви та приєднання до УАПЦ в діаспорі, яку очолював митрополит Мстислав Скрипник.

Священнослужителі надіслали телеграму про намір вийти з РПЦ українським митрополитам у США та Канаді та Вселенському Патріарху Димитрію, ім’я якого почали поминати на Богослужіннях.

 19 серпня, у свято Преображення Господнього, Митрополит Епіфаній о 9-ій годині ранку відправить Святу Літургію у храмі святих Петра і Павла, звідки 30 років тому розпочався рух за автокефалію Української Церкви.

Архиєрейська Літургія

Архиєрейська Літургія