• Головна
  • Новини
  • В УАПЦ розставили крапки щодо процесу об’єднання Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (О) з УГКЦ...

В УАПЦ розставили крапки щодо процесу об’єднання Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (О) з УГКЦ

25.05.2016, 11:06
Звернення Патріархії УАПЦ під проводом Митрополита Макарія (Малетича) з приводу ситуації, яка виникла внаслідок процесу єднання Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (О) на чолі з архиєпископом Ігорем (Ісіченком) із УГКЦ, було оприлюднене 21 травня.

Звернення Патріархії УАПЦ під проводом Митрополита Макарія (Малетича) з приводу ситуації, яка виникла внаслідок процесу єднання Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (О) на чолі з архиєпископом Ігорем (Ісіченком) із УГКЦ, було оприлюднене 21 травня.

У заяві Патріархії УАПЦ сказано: «На численні запити вірних Патріархія УАПЦ повідомляє, що Українська Автокефальна Православна Церква жодних діалогів із Українською Греко-Католицькою Церквою щодо євхаристійної чи адміністративної єдності не веде. Натомість такий діалог провадить Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена), яка зареєстрована в Україні як окрема конфесія та очолюється архиєпископом Ігорем (Ісіченком)».

Як стверджують в УАПЦ, «після початку діалогу Харківсько-Полтавської Єпархії УАПЦ (оновленої) із УГКЦ щодо такого єднання більшість парафій, очолюваних архиєпископом Ігорем (Ісіченком), повернулися до Української Автокефальної Православної Церкви: п’ять парафій увійшло до Харківсько-Полтавської єпархії (архієпископ Афанасій Шкурупій); 15  – до Київської єпархії Київського деканату (благочинний –  митр. прот. Дмитро Присяжний), а одна парафія до Черкасько-Кіровоградської єпархії».

У документі перечислюються 10 парафій (із 31), які сьогодні залишаються з архиєпископом Ігорем (Ісіченком) та планують перехід до УГКЦ:

  1. Свято-Дмитрівська парафія м. Харкова  (о. Віталій Зубак);
  2. Парафія св. Миколая с. Мурафа (Харківська обл. – о. Павло Кущ);
  3. Парафія Різдва Богородиці с. Глушківка (Харківська обл. – о. Олег Усов);
  4. Парафія св. Юрія м. Полтави (о. Ігор Литвин);
  5. Парафія св. Миколая (с. Глибока Балка Полтавської обл. – о. Василь Крупа);
  6. Парафія Покрови Богородиці м. Сватове (Луганська обл. – о. Дмитро Романків);
  7. Парафія Св. вмч. і ціл. Пантелеймона м. Миколаїва ( о. Іван Лещик);
  8. Парафія Покрови Богородиці м. Цюрюпинська (Херсонська обл. о. Леонід Сливканич);
  9. Парафія Преображення ГНІХ м. Канева (Черкаська обл. – о. Володимир Червонніков);
  10.  Парафія Святого Духа м. Москви  (о. Яків Кротов).  

Щодо парафії св. Бориса і Гліба м. Києва, то, як сказано у документі УАПЦ, два священики храму повернулися в УАПЦ, настоятель – митр. прот. Юрій Бойко залишився в юрисдикції архиєпископа Ігоря. Під час богослужінь священнослужителі згадують Митрополита Макарія, Предстоятеля УАПЦ.

Як сказано у заяві УАПЦ, «зазначені парафії, священнослужителі та архиєпископ Ігор (Ісіченко) не належать до УАПЦ та не мають права висловлюватися від імені Української Автокефальної Православної Церкви».