• Головна
  • Новини
  • Владика УАПЦ Ігор (Ісіченко) у важкі для України часи хоче відновити єдність цієї Церкви...

Владика УАПЦ Ігор (Ісіченко) у важкі для України часи хоче відновити єдність цієї Церкви

03.03.2014, 11:47
Владика УАПЦ Ігор (Ісіченко) у важкі для України часи хоче відновити єдність цієї Церкви - фото 1
Архиєпископ Харківсько-Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) 2 березня звернувся до Митрополитів Галицького Андрія, Львівського Макарія, до клиру і мирян Львівської, Галицької і Тернопільської єпархій Української Автокефальної Православної Церкви із закликом об’єднатися.

Isichenko.jpgАрхиєпископ Харківсько-Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) 2 березня звернувся до Митрополитів Галицького Андрія, Львівського Макарія, до клиру і мирян Львівської, Галицької і Тернопільської єпархій Української Автокефальної Православної Церкви із закликом об’єднатися.

«Йде війна… Крим уже окупований російським аґресором. За цих умов подолання наших взаємних образ стає найпродуктивнішим свідченням християнської зрілости, внеском у згуртування нації перед викликом нав’язаної Україні війни», – закликає  архиєпископ.

«2014 року наша Церква відзначає 25-річчя відновлення її леґального служіння в Україні. І протягом усієї останньої чверти століття Українську Автокефальну Православну Церкву намагалися коли не знищити цілком, то замкнути за Збручем, поділити, розколоти. Східноукраїнська частина УАПЦ перетворилася на постійний об’єкт обмов, була ізольована й змушена реєструвати окремий єпархіяльний статут, аби зберегти леґальний статус. Але ми ніколи не зрікалися своєї належности до УАПЦ, не зрікалися єдности з єпархіями УАПЦ як у діяспорі, так і на Західній Україні. Революція гідности, розпочата в Києві, виявила справедливість наших підозр щодо прихованих цілей організаторів сучасного розколу в УАПЦ», – йдеться у зверненні.

Архиєпископ Ігор (Ісіченко) пропонує:

  1. Негайно відновити канонічну єдність Львівської, Галицької та Харківсько-Полтавської єпархій у складі Української Автокефальної Православної Церкви.
  2. Вивести поза штат одіозних осіб, що прийшли до нас з інших конфесій з руйнівною метою та систематично дискредитували УАПЦ своїми аморальними вчинками.
  3. Визнати недійсними архиєрейські хіротонії, що відбулися всупереч ухвалам Помісного Собору 2000 р.
  4. Підготувати й провести в найближчі місяці черговий Помісний Собор УАПЦ.
  5. До Помісного Собору визнавати предстоятелем УАПЦ старшого за хіротонією архиєрея.
  6. Просити Високопреосвященнішого митрополита Антонія, місцеблюстителя Митрополичого престолу УАПЦ в діяспорі, як наступника блаженної пам’яти митрополита Константина, прийняти на себе визначені Помісним Собором 2000 р.  повноваження духовного провідника УАПЦ в Україні.

Нагадаємо, Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ, очолювана Архиєпископом Ігорем (Ісіченком), у свій час відмежувалася від митрополита Мефодія (Кудрякова), звинувативши його у неканонічних діях і узурпації влади в УАПЦ. Відтоді єпархія архиєпископа Ігоря функціонує як автономна структура серед інших українських Церков. В державних органах єпархія формально зареєстрована як Харківсько-Полтавська єпархія (оновлена) УАПЦ.