• Головна
  • Новини
  • Пам’ятну дошку Патріарху Мстиславу відкрили на рідному будинку у Львові...

Пам’ятну дошку Патріарху Мстиславу відкрили на рідному будинку у Львові

30.09.2013, 10:12
Пам’ятну дошку Патріарху Мстиславу відкрили на рідному будинку у Львові - фото 1
На це свято прибула численна родина із Канади та України на чолі із сином Ярославом Скрипником.

Скрипник.jpg27 вересня у Львові, по вул. Пісковій, 17,  урочисто відкрили меморіальну дошку першому Патріарху Київському і всієї України УАПЦ Мстиславу (в миру Степану Скрипнику). На це свято прибула численна родина із Канади та України на чолі із сином Ярославом Скрипником.

Чин посвячення меморіальної дошки очолив настоятель Успенської церкви УАПЦ о. Ігор Бурмило у співслужінні о. Миколи Кавчака (настоятель Петро-Павлівської церкви УАПЦ м. Львова) та о. Михайла Савки (настоятель церкви Холмської Ікони Божої Матері УАПЦ м. Львова). Присутній також був і митрополит Львівський УПЦ КП Димитрій.

Дошка.jpgПісля освячення до присутніх звернулася племінниця Патріарха п. Зоя Безотосна – єдина в Україні із родини Скрипників, яка вціліла після винищення радянською владою представників цього роду.

«Владика Мстислав був людиною високої культури, яка давала світові світло. Після розстрілу мого батька в 1937 р. за те, що носив прізвище Скрипник і був племінником Симона Петлюри, здавалося родинні стосунки порвалися… Та Бог нас з’єднав” – зазначила вона.

Також від родини Патріарха Мстислава до громади промовив син Ярослав Скрипник, який незважаючи на поважний вік (93 роки), прибув із Канади м. Едмонтона, щоб бути разом із українською родиною у Львові.

«Дорогі отці, шановні львів’яни. Ця дошка – це не тільки пам’ятка про тріумфальне перебування владики у Львові і в цьому будинку, це частинка нашої душі. Мій тато покинув свій дім у віці 18 років. Тоді він востаннє бачив усю родину разом. Він блукав світом: Заліщики, Рівне, Станіслав, Варшава, потім Франція, Канада, США…  та він все своє життя жив рідною Полтавою. Якось у 70-х рр. нам зателефонували із Нью-Йорка, повідомили, що мають листа від родини з України. До цього часу, ми не знали, чи хтось із нашого роду є живий, бо масово винищили всю рідню. Ми того ж дня поїхали за вказаною адресою. В убогій хатині ми зустрілися із львівською єврейською родиною, яка татові передала листа. Аж тоді ми дізналися, що залишилася із всіх нас єдина двоюрідна сестра Зоя, яка й сьогодні живе на вул. Пісковій 17. Митрополит Мстислав після гучних зустрічей приїхав сюди, на Піскову. 49 років родина не бачилася, і цей момент зустрічі я пам’ятаю і досьогодні. Після довгого блукання світами, владика прибув до свого дому, і він залишавмя йому рідним в Україні до кінця життя, так як Львів – другим рідним містом після Полтави. Дякую владі і міста і області, що прихильно поставилася до нашого прохання».

Пам’ятна дошка Патріарху Мстиславу стала не першою в Україні: подібні пам'ятки є в Успенській церкві УАПЦ м. Львова, Покровському кафедральному соборі  УАПЦ м. Івано-Франківська,  Андріївській церкві УАПЦ м. Києва. На честь владики названі вулиці в Тернополі та Івано-Франківську. Про це РІСУ повідомив Юрій Федів.