• Головна
  • Новини
  • Миряни УАПЦ вимагають від своїх єпископів відновити діяльність Ахиєрейського Собору...

Миряни УАПЦ вимагають від своїх єпископів відновити діяльність Ахиєрейського Собору

05.06.2013, 11:58

Національна конференція Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного Української Автокефальної Православної Церкви закликала своїх владик відновити діяльність Архиєрейського Собору, а єпископат УПЦ у діаспорі унормувати свої канонічні стосунки з УАПЦ в Україні.

Національна конференція Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного Української Автокефальної Православної Церкви закликала своїх владик відновити діяльність Архиєрейського Собору, а єпископат УПЦ у діаспорі унормувати свої канонічні стосунки з УАПЦ в Україні.

Про це йдеться у їхньому зверненні, текст якого опубліковано на сайті Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о).

Як зазначається у документі, впродовж 2001-2013 рр. братчики неодноразово звертали увагу священнослужителів на руйнівні процеси УАПЦ.

«Цілком зруйнована Тернопільська єпархія УАПЦ. Завдано непоправної шкоди Хмельницькій єпархії. І хоча деструктивні сили, зосереджені довкола «єпископа» Івана Швеця, не зуміли істотно зашкодити цілісності Львівської єпархії, їм вдалося посіяти поміж клиром вагання й непорозуміння. У цій каламутній воді спливли нагору такі авантюристи, як Євген Заплетнюк, Сергій Няхамес, інші скандальні особи, котрі істотно засмітили небагатий інформаційний простір православної Галичини, прикриваючись позірною належністю до УАПЦ», - констатують вони.

Як вважають представники Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного, кризу в УАПЦ усе ж можна подолати.

«Але для цього УАПЦ має позбутися руйнівних чинників, що з’явилися з приходом до влади Мефодія Кудрякова та його оточення», - наголошують вони.

«Ми, миряни, вимагаємо від владик УАПЦ – високопреосвященних митрополитів Андрія, Романа і Макарія та архиєпископа Ігоря – відновити діяльність Архиєрейського Собору, Патріярхії як адміністративного центру УАПЦ, відновити євхаристійну єдність збережених Львівської, Івано-Франківської, Харківсько-Полтавської, Вінницької, Хмельницької, Таврійської, Рівненсько-Волинської єпархій. Закликаємо блаженніших митрополитів Антонія та Юрія, весь єпископат Українських Православних Церков у діяспорі, унормувати свої канонічні стосунки з УАПЦ в Україні, звільнитися від комплексу замкненої фортеці, анахронічного в сучасному глобалізованому світі та згубного для церковної спільноти. Закликаємо наш український єпископат дати взірець християнської солідарності», - закликають братчики.

Всеукраїнське братство апостола Андрія Первозваного зі свого боку готове допомагати усім, хто працюватиме на єдність.

«Ми чекаємо від ієрархів і всього українського православного клиру дії, ревного місійного служіння, реальної відповіді на виклики ХХІ ст. І тоді ви можете розраховувати на нашу мирянську жертовність і мужню підтримку церковного проводу в спільній обороні нашої святої Церкви, євангельських цінностей, в збереженні й примноженні неоцінненого досвіду, який має і може дати нашому сьогоденню Українська Автокефальна Православна Церква», - запевняють представники братства .