• Головна
  • Новини
  • Євген Сверстюк: Патріарх Димитрій взяв на себе важку місію бути Патріархом зруйнованої Церкви...

Євген Сверстюк: Патріарх Димитрій взяв на себе важку місію бути Патріархом зруйнованої Церкви

27.02.2012, 11:42
Євген Сверстюк: Патріарх Димитрій взяв на себе важку місію бути Патріархом зруйнованої Церкви - фото 1
До 12-ої річниця смерті Патріарха Димитрія (Яреми) – ідеолога відродження української автокефелії у Львові 25 лютого відбувся вечір-пам’яті.

Портрет Патріарха Димитріяexklusiv.gifДо 12-ої річниця смерті Патріарха Димитрія (Яреми) – ідеолога відродження української автокефелії у Львові 25 лютого відбувся вечір-пам’яті. Захід провели священики УАПЦ та миряни, які знали Патріарха особисто та працювали з ним не один рік пліч-о-пліч. Практично кожен з виступаючих відзначав скромність Патріарха Димитрія, мудрість та патріотизм.

Митрополит Львівський УАПЦ Макарій (Малетич), зокрема, звертаючись до присутніх, зауважив, що Патріарх Димитрій пройшов нелегкий шлях, а після того, як очолив Автокефальну Церкву жив тільки нею.

Митрополит Макарій«Кожна держава шанує своїх патріотів. Має своїх героїв і УАПЦ. Наш Патріарх любив і свою державу, і Церкву. Він жив тільки Україною і Церквою, його особисте життя відійшло на другий план», - сказав митрополит Макарій.

З особливою теплотою згадували про Патріарха Димитрія (Ярему) настоятель львівського храму Петра і Павла о Микола Кавчак та миряни – Голова Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного Тарас Дмитрик та Роман Максимович – довголітній голова Братства.

«Патріарх був чесним, справедливим і надзвичайно скромним, - наголосив Роман Максимович. - Ви сьогодні побачите Патріарха, який би не їздив на «Мерседесі», а на громадському транспорті чи ходив пішки ? А наш Патріарх і до церкви, і до людей ходив пішки».

Євген СверстюкВшанувати Патріарха УАПЦ з Києва приїхав відомий громадський діяч Євген Сверстюк. Колишній дисидент назвав випробуванням та важким хрестом роки, упродовж яких Предстоятель Димитрій (Ярема) очолював Церкву.

«Це важкий хрест у посткомуністичну епоху взяти на себе важку місію бути Патріархом зруйнованої Церкви», - сказав він.

На його думку, Предстоятель УАПЦ був людиною глибокого традиційного патріотизму.

«Бо там де є глибока віра, там є глибокий патріотизм, любов до людей і жертовність», - зауважив громадський діяч.

«Ми повинні вшанувати Патріарха Димитрія як справжню особистість культурну, духовну і як мученика, який взяв на себе надзвичайно важкий хрест. Ви напевно розумієте, як йому було важко одному представляти те, що розсипається і не тримається ніяких принципів. А він встояв і при тому всьому зміг залишитися справжнім», - наголосив Євген Сверстюк.

Під час урочистостей

Цього ж дня у кафедральному храмі св. Петра і Павла, поруч з яким покоїться прах Патріарха Димитрія, митрополит Львівський Макарій відправив Архиєрейську Літургію та панахиду над могилою колишнього Предстоятеля УАПЦ.

Панахида

Довідка: Патріарх Димитрій (свiтське iм'я – Володимир Ярема) народився 9 грудня 1915 р. у селi Глiдне Березівського повіту на півночі Сяніцької землі (тепер Кросненське воєводство у Польщі).

У 1931-1938 рр. у Львовi Володимир Ярема навчався малярства в художника Павла Ковжуна. Також студiював теорiю музики, сольфеджiо, диригування, засновував хори. Вступив до ОУН. У 1938-1939 рр. служив у польському вiйську, брав участь у перших боях Другої свiтової вiйни. Опинився в нiмецькому полонi. Згодом, у 1942-1944 рр. навчався у Львівській мистецько-промисловій школі під керівництвом проф. Михайла Осінчука. З благословення митрополита УГКЦ Андрея (Шептицького) скерований для здобуття духовної освіти до малої семінарії. Навчанню завадила мобілізація до Совєтської Армії та ліквідація Української Греко-Католицької Церкви.

Після повернення з війська працював у Національному музеї. Був переконаний у тому, що перехід на православ'я зі збереженням традиційного для Галичини обряду допоможе порятувати Церкву від русифікації та винищення. З цих мотивів згодився прийняти рукоположення й 3 серпня 1947 р. був висвячений архиєпископом УПЦ Макарієм (Оксіюком), братом єпископа УАПЦ Йосифа (Оксіюка), на диякона, а 10 серпня 1947 р. – на священика.

На початку 1989 р. звернувся з листом до митрополита Фiларета (Денисенка), екзарха Російської Церкви в Україні, з закликом до реабілітації національних Церков, підтримки Церквою визвольних прагнень українського народу.

19 серпня 1989 р. протопресвітер Володимир Ярема проголосив вихід Петропавлівської парафії м. Львова (у якій служив з 1969 р.) з-під юрисдикції Московського Патріярхату та входження її до складу Української Автокефальної Православної Церкви на чолі з митрополитом Мстиславом (Скрипником). Отець Володимир Ярема став ініціатором і активним учасником проведення Помісного собору 5-6 червня 1990 р., на якому було прийнято статут УАПЦ і обрано її Патріарха. Після смерті Патріарха Мстислава й переходу до РПЦ та новоствореної УПЦ КП більшості єпископів УАПЦ, о. Володимир Ярема на прохання решти її єпископату згодився прийняти чернечий постриг і вночі з 23 на 24 серпня 1993 р. був пострижений з іменем Димитрій. Постриг прийняла і його дружина. 5 вересня 1993 р. у Борисоглібському храмі м. Києва владика Димитрій висвячений на єпископа. 7 вересня 1993 р. Другий помiсний собор обрав його на Патрiарха Київського i всiєї України. 14 жовтня 1993 р. у церквi Спаса на Берестовi у Києві вiдбулася iнтронiзацiя.

Протягом свого патрiаршого служiння Патріарх Димитрiй вiдвiдав усi єпархiї УАПЦ в Українi, а також США і Польщу.

У своєму передсмертному Заповiтi Патрiарх Димитрiй закликав вірних УАПЦ визнати над собою юрисдикцiю Митрополита УАПЦ в дiаспорi та УПЦ в США Константина (Багана) та продовжити працю над творенням єдиної Помiсної Української Православної Церкви в канонiчнiй єдностi зi Вселенським Патрiархом.

Помер Патрiарх Київський i всiєї України Димитрiй 25 лютого 2000 р., похований поруч з мурами рідного храму свв. Петра і Павла у Львові. 

 Світлини від Ставропігійного братства св. Андрія Первозванного