• Головна
  • Новини
  • Брак єдності серед єпископату – загроза існуванню УАПЦ, - Митрополит Мефодій...

Брак єдності серед єпископату – загроза існуванню УАПЦ, - Митрополит Мефодій

17.02.2012, 13:20
Брак єдності серед єпископату – загроза існуванню УАПЦ, - Митрополит Мефодій - фото 1
Предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій (Кудряков) скаржиться, що в очоюлюваній ним Церкві немає єдності, і єпископи не завжди прислухаються до його вказівок і порад.

Мефодій КудряковПредстоятель УАПЦ митрополит Мефодій (Кудряков) скаржиться, що у очоюлюваній ним Церкві немає єдності, і єпископи не завжди прислухаються до його вказівок і порад. Таких владик у інтерв’ю для сайту Автокефалія Митрополит Мефодій назвав «кишеньковими предстоятелями» обласного рівня».

Найбільше ж нарікання Глава УАПЦ висловив на адресу митрополита Галицького і Івано-Франківського Андрія (Абрамчука).

«Доволі унікальною особливістю життя нашої Церкви, серед усього іншого, є досить висока «демократичність» стосунків єпископату УАПЦ між собою та Предстоятелем. Я ніколи не тисну на єпископів силою свого високого статусу, хоч погодьтесь, міг би це робити постійно», - сказав він.

Митрополит Мефодій зазначив, що такий стан речей у Церкві дехто з духовенства тлумачить на свій лад, вважаючи себе «кишеньковими предстоятелями» обласного рівня.

«Погодьтесь, що це не лише не вірно з церковного погляду, але й просто непорядно щодо мене особисто», - підкреслив він.

Брак єдності між єпископами та Предстоятелем дався взнаки під час проведення останніх перемовин про об’єднання з Київським Патріархатом. За словами Митрополита Мефодія, для проведення переговорів між УАПЦ та УПЦ КП була створена спеціальна комісія. Автокефальну Церкву у ній мав репрезентувати єпарх Галицький і Івано-Франківський Андрій (Абрамчук). Проте владика Андрій, на думку першоєрарха УАПЦ, цю роботу завалив.

«Мене особливо здивувало те, як швидко митрополит Галицький Андрій «самоусунувся» з послуху Голови згаданої комісії по діалогу, при чому саме в той момент, коли цього робити було категорично недопустимо», - наголосив владика Мефодій.

Предстоятель УАПЦ нагадав, що звіт Комісії з діалогу між Церквами єпископи мали заслухати 9 лютого на Архиєрейському Соборі. Але митрополит Івано-Франківський Андрій (Абрамчук) так і не представив жодних документів.

«Декілька разів я хотів зрозуміти позицію владики Андрія, але це мені виявилося не під силу. На початках роботи Комісії владика був проти будь-якого об’єднання, через тиждень він вже висловився за нього. І ось тепер уже втретє, за відносно невеликий термін, він спираючись нібито на волю духовенства своєї єпархії знову виступив проти. Тепер ми вже не знаємо, коли ж він все-таки говорив правду», - заявив глава УАПЦ Мефодій (Кудряков).

«Треба визнати, що такими вчинками митрополит Андрій маніпулює не просто духовенством власної єпархії, та й не лише єпископатом. На часі вже ставити питання взагалі про наше церковне майбутнє», - додав Митрополит.