• Головна
  • Новини
  • Львівське крайове Ставропігійне Братство ініціює розгляд Патріаршим судом питання законності призначення Митрополита Мефодія Предстоятелем УАПЦ...

Львівське крайове Ставропігійне Братство ініціює розгляд Патріаршим судом питання законності призначення Митрополита Мефодія Предстоятелем УАПЦ

02.03.2011, 18:33

Львівське крайове Ставропігійне Братство поширило заяву, в якій піддало різкій критиці дії Предстоятеля УАПЦ Митрофоплита Мефодія (Кудрякова), який 28 грудня на черговому засіданні Собору запропонував єпископату внести зміни у статути єпархій, які вони очолюють. У Львівському Ставропігійному Братстві св. ап. Андрія Первозваного вважають, що у разі схвалення таких змін може виникнути ситуація, яка повністю знищить українські православні громади, які не підпорядковуються Москві.

Львівське крайове Ставропігійне Братство поширило заяву, в якій піддало різкій критиці дії Предстоятеля УАПЦ Митрофоплита Мефодія (Кудрякова), який 28 грудня на черговому засіданні Собору запропонував єпископату внести зміни у статути єпархій, які вони очолюють. У Львівському Ставропігійному Братстві св. ап. Андрія Первозваного вважають, що у разі схвалення таких змін може виникнути ситуація, яка повністю знищить українські православні громади, які не підпорядковуються Москві. У Братстві вважають, що внесення подібних змін до статутів єпархій буде лише на руку творцям «Русского мира».

«Московські творці „Русского мира” розробили план ліквідації УАПЦ та УПЦ КП та втягнення українських православних парафій в орбіту Московського Патріархату. На державному рівні готується нова редакція Закону України про свободу совісті та релігійні організації, яка дасть законні підстави для ліквідації православних громад, що не підпорядковуються Москві. Для полегшення цього завдання сьогодні пропонується внести зміни до єпархіальних та парафіяльних статутів, відповідно до яких вищі церковні керівні органи матимуть право ліквідовувати релігійні громади, а їхнє майно в судовому порядку відбирати на свою користь, а значить у подальшому на користь Московського Патріархату. Наразі це плани, які прикриваються необхідністю внесення таких змін до Статутів релігійних громад та релігійних об’єднань, нібито у зв’язку із ухваленням нового Податкового кодексу. Однак, що може бути спільного у релігійних організацій, котрі не займаються підприємницькою діяльністю, із Податковим кодексом ??? Якщо сьогодні промовчимо, то завтра прокинемося у Московському Патріархаті. Єдиним і найдієвішим заходом, що унеможливить усяке юридичне втручання з боку державних органів під впливом і тиском РПЦ буде негайне проведення зборів громад, а за тим і збір підписів, які ще раз підтвердять приналежність громад до Української Автокефальної Православної Церкви», – йдеться у зверненні.

Члени Братства просять духовенство Львівської єпархії УАПЦ звернутися до Патріаршого суду із заявою про розгляд справи, чи законно митрополит Мефодій Кудряков займає посаду Предстоятеля УАПЦ, чи є він насправді архиєреєм УАПЦ, хто його висвячував у єпископи, документальне підтвердження його архиєрейського сану, хто надав йому титул „Блаженніший митрополит Київський та всієї України”.

У разі ухвалення Патріаршим судом рішення, що митрополит Мефодій Кудряков незаконно обіймає посаду Предстоятеля УАПЦ, Братство просить митрополита Галицького Андрія, як найстаршого за хіротонією архиєрея УАПЦ, скликати спільне засідання Архиєрейського собору із числа канонічних архиєреїв УАПЦ та Патріаршої ради УАПЦ для обрання Місцеблюстителя та Передсоборової комісії, а також для призначення дати чергового Помісного собору УАПЦ.