• Головна
  • Новини
  • Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ відмовилася від участі в "принизливому балагані", який відбувається на Водохреще на водоймищах Харкова...

Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ відмовилася від участі в "принизливому балагані", який відбувається на Водохреще на водоймищах Харкова

20.01.2011, 10:16
Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ відмовилася від участі в "принизливому балагані", який відбувається на Водохреще на водоймищах Харкова - фото 1

Архиєпископ Ігор (Ісіченко), який очолює Харківсько-Полтавську єпархію Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), поширив заяву, в якій повідомляє про причини відмови духовенства єпархії від участі в освяченні води на водоймищах Харкова в свято Богоявлення, 19 січня 2011 року.

Isichenko.jpgАрхиєпископ Ігор (Ісіченко), який очолює Харківсько-Полтавську єпархію Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), поширив заяву, в якій повідомляє про причини відмови духовенства єпархії від участі в освяченні води на водоймищах Харкова в свято Богоявлення, 19 січня 2011 року, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на  "Портал-Credo.Ru". Єпархія, представлена в Харкові Свято-Дмитрієвською парафією, проводила такі водосвяття щорічно, починаючи з 1992 року. 

За словами архиєпископа Ігоря, єпархія завжди розглядала це як можливість для місіонерської роботи, виступаючи на водосвяття з відповідними проповідями і поширюючи літературу. 
  
Проте вже з 1993 року харківські водойми та джерела "стали предметом політичних спекуляцій" – там почали влаштовуватися "альтернативні" водосвяття за участю чиновників. "Спроби захистити права нашої громади не мали успіху, – йдеться в заяві. – Мимоволі ми стали учасниками брутальної кампанії, яка супроводжувалася наклепом на нашу Церкву і її священнослужителів". 
  
Маючи на увазі УПЦ (МП), архиєпископ Ігор відзначає, що її діячі "при потуранні влади поширювали листівки й виступали з промовами, де пропагувалася ворожнеча на релігійному та національному ґрунті". Всі ці злочини залишалися безкарними, незважаючи на звернення УАПЦ в різні органи, аж до прокуратури. 
  
Поступово, йдеться далі в заяві, церемонії на "йордані" перетворилися на веселі народні гуляння, позбувшись свого релігійного значення. У народі поширилося магічне ставлення до освяченої води як до "живої", здатної механічно зцілювати від тілесних недуг, а "влада почала роздавати як нагороду за її підтримку" можливість освятити воду в популярному місці та в зручний час. 
  
Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор повідомив, що освячення води в УАПЦ буде відбуватися лише у Свято-Дмитрієвському храмі Харкова, і застеріг всіх харків'ян "від участі в авантюрних акціях на джерелах Харкова, які ... замість отримання Божої благодаті загрожують духовними недугами причетним до їх проведення".