• Головна
  • Новини
  • Єрусалимські єпископи не змогли пояснити Патріарху Варфоломію, для чого в Аммані збирається «всеправославна нарада»...

Єрусалимські єпископи не змогли пояснити Патріарху Варфоломію, для чого в Аммані збирається «всеправославна нарада»

17.02.2020, 13:06
Єрусалимські єпископи не змогли пояснити Патріарху Варфоломію, для чого в Аммані збирається «всеправославна нарада» - фото 1

Вселенський Патріарх був різким під час зустрічі з делегацією Єрусалимського Патріархату в Константинополі з нагоди майбутньої наради в Аммані, Йорданія. Нездатність єрусалимських єпископів аргументувати зустріч в Аммані дала зрозуміти, що це не їхня ініціатива, а Москви.

Вселенський Патріарх був різким під час зустрічі з делегацією Єрусалимського Патріархату в Константинополі з нагоди майбутньої наради в Аммані, Йорданія. Про це пише Orthodoxia.info з посиланням на власні джерела серед єпископату Вселенської патріархії, передає Духовний фронт України.

“Це обговорення повинне було проводитись заздалегідь, а не заднім числом”, – сказав Вселенський Патріарх посланцям Єрусалимського Патріарха.

Вселенський Патріарх попередив, що тим самим Єрусалимський Патріархат загрожує єдності православ’я, яке захищатиме Константинополь.

Дві сторони довго обговорювали всі параметри кризи, що виникла. “Патріарх Єрусалимський опинився в пастці”, – було чутно під час переговорів, протягом яких єрусалимські єпископи намагалися переконати Вселенського Патріарха та його єпископів, що Єрусалим підтримує Константинополь.

Незважаючи на наполегливі запитання щодо порядку денного зустрічі в Аммані та причин, які спонукали Єрусалимський Патріархат до цієї ініціативи, відповіді не пролили світла на цю ситуацію.

Єпископ Вселенського Патріархату, який брав участь у зустрічі, сказав Orthodoxia.info, що було відчуття, ніби єпископи Єрусалимського Патріархату взагалі “не знають, чому вони це роблять”. Він зазначив, що нездатність єрусалимських єпископів аргументувати зустріч в Аммані дала зрозуміти, що це не їхня ініціатива.

Відчуття тупикової ситуації, в якій опинилася Єрусалимська Церква, було очевидним в очах єпископів Константинополя. Один із них навіть сказав єпископам Єрусалимського Патріархату, що якщо російська експансія продовжиться, “вони – наступні” через стратегічне значення Святих місць.

За інформацією Оrthodoxia.info, Вселенський Патріарх уточнив, що у нього немає жодного наміру відвідувати збори в Аммані або відправляти туди делегацію. Також Вселенський Патріарх всерйоз запитав єпископів Єрусалиму: “Чи запросили ви київського митрополита Епіфанія?”…

Згідно з тими самими джерелами, делегація Єрусалимського Патріархату не дала чіткої відповіді щодо предстоятелів, які їдуть до Йорданії. Вони невпевнено заявляли, що сім Церков будуть представлені або їхніми Предстоятелями, або делегаціями.

Як РІСУ інформувала, зустріч глав та представників Православних Церков для обговорення «українського церковного питання» відбудеться в Аммані (Йорданія) 26 лютого. Ця дата оголошена у Москві. Днями РПЦ повідомила, що в йорданській зустрічі готовий взяти участь Патріарх Кирил. Крім того, стало відомо про участь в цьому форумі Сербського Патріарха Іринея, а також про те, що своїх делегатів на зустріч в Йорданії направлять Румунська і Польська Православні Церкви, але, зауважимо, не глав Церков, а просто представників.

Ідею провести в Аммані зустріч глав помісних Церков озвучив 21 листопада минулого року Єрусалимський Патріарх Феофіл. Але насправді ініціатива належить Російській Православній Церкві, а Патріарх Феофіл тільки її озвучив.

Найбільші Православні Церкви світу відмовилися легалізувати плани Москви щодо проведення в йорданському Аммані Собору, щоб підняти на ньому питання «церковного розколу», зірвати процес визнання ПЦУ і оскаржити першість Вселенського Патріархату.

Православ'я представляють 15 автокефальних Церков. Чотири з них (не рахуючи ПЦУ) чітко дали зрозуміти, що на збори Російської Православної Церкви в Амман не поїдуть. Це Константинопольський, Олександрійський Патріархи, Кіпрський і Елладський архиєпископи — Глави чотирьох найбільших Церков. З Константинополем, Елладою і Олександрією РПЦ в минулому році розірвала відносини через визнання ПЦУ.

Патріарх Варфоломій в січні направив до Єрусалима лист «в строгому тоні», в якому нагадав, що Патріарх Феофіл некомпетентний для таких кроків. Багато експертів вважають, що 26 лютого в Амман приїдуть делегації тільки декількох Помісних Церков (не більше 5 з 15), лояльних до РПЦ.