• Головна
  • Новини
  • «Москва переоцінила свій вплив на православний світ», - релігієзнавець про зустріч в Аммані...

«Москва переоцінила свій вплив на православний світ», - релігієзнавець про зустріч в Аммані

12.02.2020, 12:07
«Москва переоцінила свій вплив на православний світ», - релігієзнавець про зустріч в Аммані - фото 1

Російська Православна Церква (РПЦ) хотіла провести 20 лютого Собор Ц»ерков у йорданському Аммані, щоб підняти на ньому питання "церковного розколу", зірвати процес визнання ПЦУ й оскаржити першість Вселенського Патріархату. З собором не вийшло: найбільші Церкви відмовилися легалізувати плани Москви. Про це LIGA.net розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Російська Православна Церква (РПЦ) хотіла провести 20 лютого Собор Церков у йорданському Аммані, щоб підняти на ньому питання "церковного розколу", зірвати процес визнання ПЦУ й оскаржити першість Вселенського Патріархату. З собором не склалося: найбільші Церкви відмовилися легалізувати плани Москви. Про це LIGA.net розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Амман.jpg

Формальним ініціатором зборів в Аммані в Москві в листопаді 2019 виступив Єрусалимський Патріарх Феофіл ІІІ. Він зробив пропозицію в обхід Вселенського Патріарха Варфоломія, після зустрічі з Кирилом і Путіним, коли отримував премію від російського "фонду єдності православних народів". РПЦ запропонувала це як ініціативу Єрусалиму. "Але насправді саме Москва просувала ідею. Вона хотіла створити новий майданчик для засудження дій Константинополя в Україні", - говорить релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Для РПЦ важливо, щоб православні збори були проведені на чужій території. З першим в церковній єрархії – Вселенським Патріархом Варфоломієм – Москва розірвала стосунки. Далі вона намагалася схилити на свою сторону Олександрійського Патріарха як другого "за чином", але восени Феодор II визнав автокефалію ПЦУ. У відповідь Синод РПЦ у грудні розірвав відносини з Олександрією і вивів свої парафії в Африці з юрисдикції Олександрійського патріархату. Антіохійська Церква не годиться, тому що вважається сателітом РПЦ.

Тому, як резюмує Дмитро Горєвой, в останній момент у Кирила переорієнтувалися на Єрусалим, четверту Церкву на православній карті світу. За нею йде сама РПЦ, інші - нижчі за чином. "Єрусалим за єрархією стоїть перед Москвою. А РПЦ хотіла, щоб все було зроблено чужими руками, і їх не звинуватили, що цей Собор інспірований Росією", - пояснює Горєвой.

Православ'я представляють 15 автокефальних Церков. Чотири з них (не рахуючи ПЦУ) чітко дали зрозуміти, що на збори Російської Православної Церкви до Амману не поїдуть. "Це Константинопольський, Александрійський Патріарх, Кіпрський і Елладський архиєпископ. Глави чотирьох найбільших Церков" - нагадав Дмитро Горєвой. З Константинополем, Елладою і Олександрією РПЦ минулого року розірвала відносини за визнання ПЦУ.

Патріарх Варфоломій у січні направив до Єрусалиму лист "у суворому тоні", в якому нагадав, що Феофіл не компетентний для таких кроків.

"Якщо зустріч в Аммані взагалі відбудеться, то просто як збори глав декількох помісних Церков. Думаю, приїде не більше п'яти з 15-ти. Тобто третина", - підсумовує Дмитро Горєвой.

Незважаючи на весь арсенал наявних засобів, Росія так і не змогла скласти велику коаліцію проти Константинополя. Зараз загальний стан на церковній карті православ'я виглядає не на користь Російської Православної Церкви.