• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім II відмовився їхати на православну зустріч у Йорданію...

Архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім II відмовився їхати на православну зустріч у Йорданію

22.11.2019, 14:54
Архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім II відмовився їхати на православну зустріч у Йорданію - фото 1
Архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім II відмовився від пропозиції Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ провести зустріч Предстоятелів помісних Церков у столиці Йорданії Аммані, яку той озвучив під час візиту до Москви.

Архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім II відмовився від пропозиції Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ провести зустріч Предстоятелів помісних Церков у столиці Йорданії Аммані, яку той озвучив під час візиту до Москви.

Про це повідомив у Facebook речник ПЦУ архиєпископ Євстратій Зоря, інформує «Релігійна правда».

Так, на запитаня щодо цієї ініціативи Архиєпископ Єронім сказав: “Я не можу чітко відповісти, бо не знаю критеріїв і звідки вони беруться. Ми не знаємо, чи це позиція Патріарха (тобто Єрусалимського), чи Вселенський Патріарх знає про це, чи ні. Далеко не кожен може скликати всеправославну зустріч. Це прерогатива Вселенського Патріарха. Якщо Вселенський Патріарх покличе нас, ми не скажемо “ні”, але якщо хтось, хто керує будь-якою Церквою, закличе нас, я скажу “ні”.

Цю заяву було оприлюднено після зустрічі з послом США в Афінах Джеффрі Пайєттом. Архиєпископ та глава дипломатичної місії США в Греції обговорювали протягом однієї години усі поточні події, зокрема питання біженців, а також ситуацію навколо України.

Джеффрі Пайєтт передав Архиєпископу Ієроніму лист від посла у справах міжнародної релігійної свободи Сема Браунбека. Високопоставлений американський чиновник висловлює свою повагу рішенню Архієпископа Ієроніма визнати Автокефальну Церкву України. Як сказав Пайєтт, це було історичне рішення визнати суверенітет українського народу, і США визнають мудрість, з якою рухався Архієпископ Ієронім.

Архиєпископ сказав, що вони обговорювали проблеми біженців та українське питання. Позиція Грецької Церкви така: “Ми не кажемо, що нас не хвилюють будь-які світські питання, розвиток протистояння турбує нас і ми цікавимося подіями, але про церковні питання ми розмірковуємо по-церковному. Ми розуміємо страхи, бачимо проблеми, але вони не мають однакової ваги з церковними критеріями, які ведуть нас цим шляхом”.

20 листопада Патріарх Єрусалимський Феофіл прибув до Москви, де мав зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним у компанії з Патріархом Кирилом. Путін пригрозив Феофілу «величезною шкодою у разі роз’єднання».

Уже наступного дня, 21 листопада, Патріарх Феофіл III служив за новими московськими правилами, тобто без поминання імен Предтоятелів усіх помсіних Церков.  Згадав лише ім’я очільника РПЦ Кирила.