• Головна
  • Новини
  • Найчисельніша російська парафія Флориди перейшла до Вселенського Патріархату...

Найчисельніша російська парафія Флориди перейшла до Вселенського Патріархату

18.10.2019, 14:08
Найчисельніша російська парафія Флориди перейшла до Вселенського Патріархату - фото 1
Найчисленіша російська православна парафія Флориди перейшла до юрисдикції Американської архиєпископії Константинопольської Церкви. Про це повідомив її настоятель архимандрит Олександр (Беля),

Найчисельніша російська православна парафія Флориди перейшла до юрисдикції Американської архиєпископії Константинопольської Церкви. Про це повідомив її настоятель архимандрит Олександр (Беля), передає Релігійна правда.

перехід.jpg

“Нашу парафію взяла під свій омофор Американська архиєпископія православного Вселенського Патріархату. Мені зберегли священицький сан, право здійснювати богослужіння, носити рясу і хрест. Парафії святої Матрони дано право служити за звичним нам старим календарем і церковнослов’янською мовою. Нам з вами дарували не тільки покрив Патріархату, в якому перебуває Свята гора Афон, а й захист уряду Сполучених Штатів. Вам більше не доведеться робити вибору між свободою совісті і свободою слова”, – сказав настоятель в зверненні до парафіян, присутніх у храмі.

Як пояснила “Інтерфаксу” член парафіяльної ради Анастасія Горшкова, парафія Матрони Московської в Майамі була створена 2011 року піклуванням російськомовної діаспори та архимандритом Олександром (Белєю), отримавши благословення першоієрарха Російської зарубіжної Церкви митрополита Іларіона. 2015 року парафіяни придбали у власність колишню церкву методистів, яку переобладнали за православною традицією.

Храм був освячений першоєрархом РПЦЗ за зборів 2 тисяч вірян й у присутності мера міста, представника губернатора Флориди й інших офіційних осіб. Згодом храм отримав статус собору. Піклуванням парафії при соборі працює недільна школа. Це єдиний безкоштовний навчальний заклад у Майамі, де ведеться навчання російською мовою. Парафіяни також дбають про відновлення Свято-Миколаївського монастиря в місті Форт Майерс.

“В останні місяці групою осіб була розгорнута масована кампанія проти настоятеля. Їхні наклепи на священника мали важкі наслідки для парафії. Створена РПЦЗ слідча комісія паралізувала нормальну життєдіяльність парафії, створила інформаційну напругу навколо собору”, – розповіла співрозмовниця агентства.

За її словами, “бажаючи врятуватися від несправедливих гонінь, прихід звертався по допомогу до Патріарха Кирила, але оскільки РПЦЗ є самокерованою Церквою у складі РПЦ, підтримки прочани не отримали”, і наступним кроком вірян стало звернення по допомогу до Американської архиєпископії Константинополя.

“Ми пережили страшні місяці несправедливих гонінь, парафія морально і економічно виснажена. Ми переходимо до іншої юрисдикції в силу важких обставин, які завели нас у глухий кут. Просимо не судити нас за цей крок, а зі співчуттям помолитися Господу про відродження нормального парафіяльного життя”, – резюмувала представниця парафії. 

Як повідомлялося, наприкінці 2018 року Архієрейський Синод РПЦЗ вирішив возвести архімандрита Олександра (Беля) в єпископи. Пізніше керівник РПЦЗ митрополит Іларіон звернувся до Синоду РПЦ з проханням затвердити це рішення.

Джерело у Моспатріархії повідомило Інтерфаксу, що “оскільки для ухвалення рішення була потрібна додаткова інформація, така була запрошена”, і після її отримання 30 серпня 2019 року Синод РПЦ затвердив рішення Синоду Російської зарубіжної Церкви щодо обрання отця Олександра єпископом Майамським “із залишенням місця і часу проведення хіротонії на розсуд священноначалія останньої”.

І вже незабаром першоєрарх РПЦЗ митрополит Іларіон кардинально змінив своє ставлення до того, кого хотів рукоположити у єпископи. Проти отця Олександра було відкрито слідство, а самого клірика заборонили у служінні. Офіційні причини таких подій не повідомляються.

Архимандрит Олександр є етнічним українцем, уродженцем Закарпатської області.