• Головна
  • Новини
  • Два єпископи Болгарської Православної Церкви посварилися через Україну...

Два єпископи Болгарської Православної Церкви посварилися через Україну

18.06.2019, 14:45
Cенсаційну новину повідомляє болгарське видання Faktor: 12 червня на засіданні Синоду Болгарської Церкви митрополит Пловдівський Ніколай та митрополит Видинський Даниїл оголосили про взаємне розірвання євхаристійного спілкування.

Cенсаційну новину повідомляє болгарське видання Faktor: 12 червня на засіданні Синоду Болгарської Церкви митрополит Пловдівський Ніколай та митрополит Видинський Даниїл оголосили про взаємне розірвання євхаристійного спілкування.

Причина - проросійська агітація з боку митрополита Даниїла, несанкціонована розсилка ним антифанарських листів представникам помісних Церков, поїздки до Москви без благословення патріарха та Синоду, де оголошено заяви, які наносять шкоди і Болгарській Церкві, і національній безпеці Болгарії. 

За наслідками таких дій Даниїла Пловдивський митрополит Ніколай їздив до Стамбула, де пояснював Вселенському Патріарху, що позиція Видинського не відображає позиції всієї БПЦ. 

Синод БПЦ 12 червня відмежувався від заяв митрополита Видинського "на захист канонічної Церкви в Україні", пояснюючи, що соборного рішення з приводу української автокефалії БПЦ ще не випрацювала. На що митрополит Видинський почав захищати "власну думку". І ось 12 червня обидва митрополити оголосили про розрив євхаристійних стосунків, відмову від співслужіння, молитов один за одного та заборону на служіння Видинському - у Пловдивській єпархії, а Пловдивському - у Видинській.

Як зауважує Faktor, найважче це буде робити Видинському Даниїлу, який родом зі Смолян, що на території Пловдивської єпархії.

За інформацією видання, поділ у БПЦ щодо цього конфлікту між двома єпископами - три до одного: 75% підтримують Ніколая, а 25% - на стороні Даниїла. 

Очікується, що 19 червня Синод БПЦ продовжить роботу, де дасть оцінку "особистій думці" Видинського митрополита Даниїла, а також вирішить, чи приймає він запрошення архієпископа Кіпрського Хризостома II, з благословення Вселенського Патріарха Варфоломія, для участі у неформальній зустрічі делегацій Православних Церков з питання Української Церкви. Якщо Синод прийме таке рішення, він має створити делегацію, яку очолить митрополит Старозагорський Кипріан, який є головою комісії з українського церковного питання. Про це пише Сerkvarium.