• Головна
  • Новини
  • Вимоги РПЦ і деяких Церков скликати Синакс про автокефалію ПЦУ є необгрунтованим, бо рішення вже ухвалене, - Євстратій (Зоря)...

Вимоги РПЦ і деяких Церков скликати Синакс про автокефалію ПЦУ є необгрунтованим, бо рішення вже ухвалене, - Євстратій (Зоря)

19.02.2019, 13:20
Вимоги РПЦ і деяких Церков скликати Синакс про автокефалію ПЦУ є необгрунтованим, бо рішення вже ухвалене, - Євстратій (Зоря) - фото 1
Низка представників помісних православних Церков пропонують розглянути питання автокефалії української Церкви на Синаксі (зборах предстоятелів), однак на ньому не ухвалюються рішення, а розглядаються вже ухвалені.

Низка представників помісних православних Церков пропонують розглянути питання автокефалії української Церкви на Синаксі (зборах предстоятелів), однак на ньому не ухвалюються рішення, а розглядаються вже ухвалені.

Зокрема такі пропозиції висловили РПЦ і орієнтовані на неї єрархи, повідомив у Facebook архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

Євстратій.jpg

"Але згідно з усталеним порядком, Синакс може бути скликаний тільки Вселенським Патріархом, який видав Томос про автокефалію Церкви в Україні, де визначено, що ПЦУ посідає 15-е місце в диптиху і сама бере участь в усіх Всеправославних зборах", — зазначив він.

За словами Євстратія, зокрема, якщо скликати Синакс, то тільки за участі предстоятеля ПЦУ Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

"Чи погодяться за таких умов взяти в ньому участь Московський Патріарх і його однодумці? Якщо не станеться зміни їхньої позиції щодо української автокефалії — очевидно, не погодяться", — припустив він.

Так, архиєпископ наголосив, що Синакс за визначенням не може вирішувати питання, які походять від проголошення Томосу про українську автокефалію, а може тільки показати, що ці питання вже вирішені до нього.

Також він припустив, що можливий "критський" варіант, коли на Синакс не прибудуть глави декількох Церков, що дасть їм підставу не визнавати рішень.

Владика Зоря звернув увагу на непослідовність позиції Антіохійського Патріархату, який перед Всеправославним критським Собором вимагав вирішити суперечку з Єрусалимським Патріархом і відсутністю рішення мотивував свою відсутність на Соборі.

"А тепер пропонує зібрати Синакс, щоб на ньому вирішувати суперечку Константинополя і Москви щодо автокефалії Церкви в Україні", — підсумував він.