• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) стверджують, що Помісні Православні Церкви світу негативно ставляться до ідеї автокефалії для Церкви в Україні...

В УПЦ (МП) стверджують, що Помісні Православні Церкви світу негативно ставляться до ідеї автокефалії для Церкви в Україні

07.05.2018, 16:03
В УПЦ (МП) стверджують, що Помісні Православні Церкви світу негативно ставляться до ідеї автокефалії для Церкви в Україні - фото 1

Інформацію про те, що Помісні Православні Церкви світу негативно ставляться до ідеї надання автокефалії Українській Православній Церкві повідомив Керуючий справами Української Православної Церкви (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній в інтерв’ю, яке поширив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Інформацію про те, що Помісні Православні Церкви світу негативно ставляться до ідеї надання автокефалії Українській Православній Церкві повідомив Керуючий справами Української Православної Церкви (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній в інтерв’ю, яке поширив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Антоній.jpg

«Ми є канонічною Церквою і перебуваємо в постійному контакті й спілкуванні зі всіма Помісними Церквами світу, Предстоятелі й архієреї яких із занепокоєнням слідкують за подіями в нас і навіть просили нашу Церкву висловити своє бачення. Тому Блаженніший Митрополит Онуфрій проінформував Предстоятелів Помісних Православних Церков про позицію Української Православної Церкви щодо згаданих ініціатив і їхніх можливих наслідків. Виходячи з того постійного спілкування, яке ми маємо з Помісними Церквами, а також з першої їхньої реакції, яка нам вже відома, ідея надання «Томосу про автокефалію» розкольникам в обхід канонічної Української Православної Церкви не викликає жодного схвалення. Предстоятелі й представники Церков, архієреї, митрополити й ієрархи з православних країн, з якими ми, як канонічна Церква маємо повноцінне, як офіційне, так і особисте спілкування, зі здивуванням, хвилюванням, а інколи й з обуренням сприймають все це і висловлюють свою незгоду», - наголосив митрополит Антоній.

Він стверджує, що в розмовах з представниками УПЦ (МП),  владики, в тому числі й грецькі архиєреї, серед яких і ті, хто належить до юрисдикції Константинопольського Патріархату, висловлюють УПЦ (МП) слова підтримки і просять передати, що «приводу для хвилювань немає, оскільки Помісні Церкви не схвалюють цих ініціатив, які можуть призвести до великих проблем у світовому Православ’ї».

«Це питання наразі вирішується не в Україні, а за її межами і залежить від всіх Помісних Церков. І я не вірю, що позиція самої Константинопольської Церкви буде суперечити цим загальноправославним настроям», - акцентував  владика Антоній  і заявив: Помісні Церкви керуватимуться в цьому питанні критеріями користі для Вселенського Православ’я, церковними канонами, а не політичними інтересами влади.

За його словами,  МЗС України дало доручення послам в православних країнах проводити зустрічі з Предстоятелями Церков, щоб переконати їх в підтримці ініціатив влади. Як стверджує митрополит,  недавно Міністр закордонних справ П. А. Клімкін під час свого візиту в Єгипет зустрічався з Патріархом Олександрійським Феодором. Тому, за його словами,  немає нічого дивного, що УПЦ (МП) доводить свою позицію до відома Предстоятелів Помісних Церков.